Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Odbornici gradskog parlamenta o komunalnim taksama i budžetu

Foto: Filter

Izvor: Filter/Mira Kostović

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo danas su donijeli odluku o prihvatanju sporazuma između grada i opštine Pale o izgradnji gradske kuće na Palama koja bi trebala biti izgrađena do 2025. godine.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić je pojasnio da će ovim Gradska uprava, osim Administrativne zgrade grada u Istočnom Novom Sarajevu, imati i gradsku kuću na Palama u kojoj će biti smještene institucije grada koje su trenutno podstanari. Među njima su RTV Istočno Sarajevo i Turistička organizacija Grada.

Najavio je i da će Gradska uprava predložiti da tu bude i rezidencijalna kancelarija predsjednika Republike Srpske.

“Dugo se govori da će Pale biti zvanično proglašene prijestonicom Republike Srpske. Mi smo Grad Istočno Sarajevo u kome se nalazi opština Pale i svakako da će, kada se bude o tome ozbiljnije raspravljalo u NS RS, naš stav biti da je to prijestona opština u sastavu Grada. Zato ćemo se boriti da predsjednik Republike ima svoje rezidencijalne kancelarije u Palama”, rekao je Ćosić.

Foto: Filter

Usvojen izještaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine – za oko milon KM manje od plana

Skupština je danas usvojila i izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za šest mjeseci ove godine u iznosu od 5.708.282 KM, što je za oko milion KM manje od plana. Gradonačelnik je pojasnio da ostvarenje nije bilo u skladu sa planom zbog slabijeg priliva u budžet.

“Neki dijelove koje smo planirali kao prihod su i ostavljeni za drugu polovinu godine tako da će to biti realizovano. Nadamo se budžetu koji će biti dobar i u kome neće nedostajati sredstva za planirane projekte”, dodao je Ćosić.

Komunalne takse

Ukidanjem odredbi Zakona o komunalnim taksama na nivou Republike Srpske Grad Istočno Sarajevo je oštećen za 15 odsto svojih prihoda.

Podsjećamo, 1. januara 2022. u Republici Srpskoj na snagu su stupile izmjene Zakona kojima su ukinute obaveze plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika.

Ćosić je podsjetio da je Vlada tokom prošle godine Gradu nadoknadila taj nedostatak. Što se tiče ove godine, Grad je donio odluku o naplati takse za istaknutu reklamu.

Naime, do početka prošle godine, a u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama, grad Istočno Sarajevo imao je odluku o taksama i prikupljena sredstva po tom osnovu su se raspoređivala u omjeru 85 odsto Gradskoj upravi, a 15 odsto opštinama u sastavu grada, nakon čega je stupio na snagu novi Zakon o Republičkim taksama, te je ova ukinuta.

Uslijedila je nova odluka odbornika Skupštine grada koji su krajem januara ove godine usvojili odluku o taksi za isticanje reklame na području ovog grada. 

Foto: Filter

Plaćanje ove obaveze ostalo je samo na onima koji, kako navode u Gradskoj upravi, ostvaruju “ekstra profit”, jer su od plaćanja takse izuzeti mikro-biznisi, članovi porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, udruženja od javnog interesa, javne institucije. Takođe, taksu u prvoj godini ne plaćaju ni oni koji su tek registrovali preduzetničku djelatnost, kao ni oni koji se bave proizvodnjom i prometom osnovnih životnih namirnica i zanatskim djelatnostima.

U praksi to izgleda ovako – taksu plaćaju banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, benzinske pumpe, priređivači igara na sreću, proizvođači neprehrambenih proizvoda…

Očekivano, pojedini subjekti koji su dužni plaćati veće iznose, tražili su ocjenu zakonitosti ovakve odluke.

“Ukoliko ospore ustavnost i zakonitost ove odluke pozvaćemo sve narodne poslanike, svih pet iz Istočnog Sarajeva da u Narodnoj skupštini pokrenu inicijativu za vraćanje komunalne takse. Razlog je što je to bio prihod gradskog budžeta i zaista ću istrajati na tome”, poručio je Ćosić.

On je dodao da je ubijeđen u potpunu zakonitost i ustavnost odluke, ali da će sačekati i mišljenje suda.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac istakao je da Klub SDS-a nije podržao odluku o šestomjesečnom izvršenju budžeta i odluku o komunalnoj taksi.

Šehovac je istakao da se nije trebala ukinuti komunalna taksa, jer je budžet grada Istočno Sarajevo oštećen za prihod od 1,5 miliona KM, zbog čega je predložio da Narodna skupština Republike Srpske donese odluku o plaćanju komunalne takse.

Foto: Filter

“Drago mi je što su i odbornici i gradonačelnik prihvatili inicijativu. Znate, našao se neko u Banjaluci pametan da ukine komunalnu taksu da ošteti Banjaluku u Bijeljinu jer su gradonačelnici iz partija iz opozicije. Samim tim smo žrtvovani i mi kao Grad Istočno Sarajevo. E pošto nam nedostaje taj dio budžeta, svi imamo problem jer nedostaju sredstva namijenjena za sport, boračke kategorije, Vatrogasnu brigadu i ostale. To je neodgovorna politika ali i za ovu gradsku taksu za reklame smatramo da je protivustavna. Znam da je dosta privrednika tužilo a da ne bismo došli u situaciju da vraćamo i plaćamo, tražio sam da se Narodna skupština izjasni da se vrati komunalna taksa”, rekao je Šehovac.

Razmatrana informacija o upravljanju otpadom

Ćosić je naglasio da su danas razmatrali i informaciju o upravljanju otpadom na području grada.

“Na tome radimo intenzivno i ima pomaka. Samo ove godine smo 100.000 KM izdvojili za mašinu komunalnom preduzeću na Palama i 100.000 KM Fonda za zaštitu životne sredine RS za sanaciju stanja deponije na Krupačkim stijenama. I to je napredak jer toga nije bilo prethodnih godina”, rekao je Ćosić.

Priznao je da je najvažnije pitanje u ovoj oblasti upravo rješenje problema deponije Krupačke stijene. Zbog blizine rijeke Željeznice ta deponija ne može postati regionalna, pojašnjava gradonačelnik.

“Mi na toj deponiji pokušavamo da saniramo stanje do momenta kada ćemo donijeti odluku o regionalnoj deponiji ili spalionici. Dvije firme su dobile ovaj posao i nadam se da će uskoro početi sa sanacijom. Imaju rokove od 30 do 60 dana. Ta odvodna jama neće trajno riješiti problem, ali će to ocjeđivanje voda spriječiti da ide prema Žaljeznici i riješiti jedan dio problema”, dodao je Ćosić.

Usvojena odluka o privatizaciji stanova u vlasništvu grada

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman istakao je da su odbornici danas donijeli odluku o privatizaciji stanova u vlasništvu grada i omogućili licima koja su u statusu socijalne potrebe da krenu u privatizaciju stanova.

Koroman je rekao da je na području Pala takvih šest stanova, a na području Istočnog Novog Sarajeva dva.

Foto: Filter

On je napomenuo da su danas usvojili i informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja u kojoj je navedeno da je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske uložio više od četiri miliona KM kako bi kroz svoje projekte povećao broj zaposlenih.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com