Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

OBA nezakonito prisluškivala stotine političara i novinara

Izvor: srpskainfo.com/Snježana Karić


Više od stotinu političara i novinara nelegalno je prisluškivano od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), o čemu treba da se izjasni Tužilaštvo BiH.


Rekao je ovo ministar inostranih poslova BiH, Elmedin Konaković, koji navodi da je u OBA zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda.

On tvrdi da su Tužilaštvu BiH proslijeđeni dokazi koji govore o krivici bivšeg direktora ove agencije Osmana Mehmedagića Osmice.

Foto: Ministarstva spoljnih poslova BiH


– To pitanje delegiram Tužilaštvu BiH. Do njih je i pitamo ih kada će početi procesuiranje tih stvari – rekao je Konaković.

Kaže da je bilo stotine slučajeva zloupotrebe prisluškivanja osoba, od političara do novinara.

– Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati karticu i preuzeti pozive i sms poruke – naveo je Konaković.

Odgovarajući na pitanje da li postoje dokazi za njegovu tvrdnju da je Mehmedagić bio samo izvršilac, a da su nalogodavci Bakir i Sebija Izetbegović, Konaković je rekao da ima pravo to da tvrdi, jer je bio član SDA i napustio je stranku zbog tih procesa.


– Vidio sam autoritete njih i da bespogovorno izvršavaju njihove naredbe. Koliko su dobro prikrili te dokaze, ne znam – rekao je Konaković.


Tvrdnje ministra inostranih poslova BiH o nelegalnom prisluškivanju ponovo su pokrenule raspravu u javnosti kako spriječiti da se ovako nešto opet ne desi i da li je moguće kontrolisati rad OBA.

Mehmedagić je smijenjen i na njegovo mjesto postavljen Almir Džuvo, ali šta je garancija da i on neće, kao i njegov prethodnik, zloupotrijebiti svoj položaj i nelegalno prisluškivati političare, novinare, sudije, građane?!

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA i poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Kojić, ističe da je jako bitno da svi oni koji su učestvovali u nelegalnim prisluškivanjima budu za to adekvatno kažnjeni.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija


– Ne samo bivši direktor OBA, koji je davao naloge svojim podređenima da nelegalno prisluškuju, već i svi ti podređeni koji su izvršavali nezakonite naloge. Poznato je da je za prisluškivanje potrebno pribaviti nalog suda, a ako tog naloga nije bilo, onda nije smjelo da se desi ni prisluškivanje – ističe Kojić za Srpskainfo.

Dodaje da nijedan službenik nije smio da postupi po naredbi svog nadređenog ako nije bilo naredbe

Ako Tužilaštvo BiH istraje u tome da se sankcionišu svi u lancu koji su učestvovali u nelegalnim radnjama, onda, kako navodi Kojić, u budućnosti možemo napraviti ozbiljnu percepciju da tako nešto nije dozvoljeno.

– Čak i kada dođe neko od rukovodilaca i to traži od svojih podređenih oni imaju puno pravo da to odbiju, pozivajući se na one koji su zbog toga sankcionisani. Najbolja prevencija izvršenja bilo kakvog budućeg krivičnog djela, pa tako i nelegalnog prisluškivanja, jeste sankcionisanje onih koji su učestvovali u nelegalnim radnjama – stava je Kojić.

On ističe da je i sam bio žrtva prisluškivanja, koje je bilo javno objavljeno na nekim portalima, a pozadina svega je bio pokušaj neke vrste njegove političke diskreditacije, u čemu akteri nisu uspjeli.

Kojić kaže da je sankcionisanje odgovornih za nelegalno prisluškivanje neophodno kako bi se spriječili eventualni pritisci na političare, novinare ili bilo kojeg drugog građanina u obavljanju svog posla.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com