Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

ОБА незаконито прислушкивала стотине политичара и новинара

Извор: srpskainfo.com/Сњежана Карић


Више од стотину политичара и новинара нелегално је прислушкивано од стране Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), о чему треба да се изјасни Тужилаштво БиХ.


Рекао је ово министар иностраних послова БиХ, Елмедин Kонаковић, који наводи да је у ОБА задокументовано више од 100 случајева злоупотребе прислушкивања без налога суда.

Он тврди да су Тужилаштву БиХ прослијеђени докази који говоре о кривици бившег директора ове агенције Османа Мехмедагића Осмице.

Фото: Министарства спољних послова БиХ


– То питање делегирам Тужилаштву БиХ. До њих је и питамо их када ће почети процесуирање тих ствари – рекао је Конаковић.

Kаже да је било стотине случајева злоупотребе прислушкивања особа, од политичара до новинара.

– Знам да су користили дупле картице, да су могли лажирати картицу и преузети позиве и смс поруке – навео је Kонаковић.

Одговарајући на питање да ли постоје докази за његову тврдњу да је Мехмедагић био само извршилац, а да су налогодавци Бакир и Себија Изетбеговић, Kонаковић је рекао да има право то да тврди, јер је био члан СДА и напустио је странку због тих процеса.


– Видио сам ауторитете њих и да беспоговорно извршавају њихове наредбе. Kолико су добро прикрили те доказе, не знам – рекао је Kонаковић.


Тврдње министра иностраних послова БиХ о нелегалном прислушкивању поново су покренуле расправу у јавности како спријечити да се овако нешто опет не деси и да ли је могуће контролисати рад ОБА.

Мехмедагић је смијењен и на његово мјесто постављен Алмир Џуво, али шта је гаранција да и он неће, као и његов претходник, злоупотријебити свој положај и нелегално прислушкивати политичаре, новинаре, судије, грађане?!

Члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА и посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Милорад Kојић, истиче да је јако битно да сви они који су учествовали у нелегалним прислушкивањима буду за то адекватно кажњени.

Фото: Дејан Божић/РАС Србија


– Не само бивши директор ОБА, који је давао налоге својим подређенима да нелегално прислушкују, већ и сви ти подређени који су извршавали незаконите налоге. Познато је да је за прислушкивање потребно прибавити налог суда, а ако тог налога није било, онда није смјело да се деси ни прислушкивање – истиче Kојић за Српскаинфо.

Додаје да ниједан службеник није смио да поступи по наредби свог надређеног ако није било наредбе

Ако Тужилаштво БиХ истраје у томе да се санкционишу сви у ланцу који су учествовали у нелегалним радњама, онда, како наводи Kојић, у будућности можемо направити озбиљну перцепцију да тако нешто није дозвољено.

– Чак и када дође неко од руководилаца и то тражи од својих подређених они имају пуно право да то одбију, позивајући се на оне који су због тога санкционисани. Најбоља превенција извршења било каквог будућег кривичног дјела, па тако и нелегалног прислушкивања, јесте санкционисање оних који су учествовали у нелегалним радњама – става је Kојић.

Он истиче да је и сам био жртва прислушкивања, које је било јавно објављено на неким порталима, а позадина свега је био покушај неке врсте његове политичке дискредитације, у чему актери нису успјели.

Kојић каже да је санкционисање одговорних за нелегално прислушкивање неопходно како би се спријечили евентуални притисци на политичаре, новинаре или било којег другог грађанина у обављању свог посла.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com