Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze

Izvor: Filter

Crveni krst Republike Srpske obilježiće od 14. do 21. septembra Nedjelju borbe protiv tuberkuloze.


Biće organizovane akcije mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi i dobrovoljnog davanja krvi, predavanja u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama o ličnoj higijeni i kućnoj njezi, te posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti, stacionarima i onima na kućnom liječenju, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Moto ovogodišnje akcije je „Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu“, čime Crveni krst Srpske ukazuju na to da je tuberkulozu moguće izliječiti.

Crveni krst je za potrebe obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze izradio 80.300 građanskih markica, dok će „Pošte Srpske“ vršiti prodaju 50.000 poštanskih markica.

Volonteri i zaposleni u opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta realizovaće akcije uređenja životne sredine, parkova, ulica i dvorišta.

“Uzimajući u obzir da je tuberkuloza izlječiva bolest, potrebno je raditi na informisanju i edukaciji opšte populacije o tuberkulozi sa posebnim fokusom na marginalizovane i rizične grupe, što bi u velikoj mjeri pomoglo kod prevencije, kontrole i liječenja”, navode iz Crvenog krsta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com