Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Na Jahorini otvorena pješačka staza dužine 16 kilometara

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da se izgradnjom pješačkih staza i sličnim projektima otkriva nova dimenzija Jahorine koja nije poznata svim turistima.

Ćosić je nakon svečanog otvaranja pješačke staze dužine 16 kilometara na Jahorini rekao da se ovakvim sadržajima može upotpuniti turistička ponuda, čime će se turisti privlačiti tokom čitave godine.

“Danas prvih 16 kilometara staza, naredne godine još 16 i potom 14, dovešće do željenih 46 kilometara pješačkih staza koje mogu biti i biciklističke”, rekao je Ćosić novinarima.On je podsjetio da je gradska uprava u dva neprofitna projekta na Jahorini uložila oko 200.000 KM, čime je pokazala da joj je u interesu bezbjednost gostiju, proširenje turističkih sadržaja, kao i unapređenje turističke ponude.

“Da pokažemo da je Jahorina ne samo skijanje, nego i uživanje u prirodi”, dodao je Ćosić.

Nemanja Vučetić iz udruženja hotelijera “Jahorina” rekao je da je ukupna vrijednost projekta u koji su bili uključeni Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, gradska razvojna i turistička agencija, Olimpijski centar Jahorina i udruženje hotelijera, 105.000 KM.

“Ukupna dužina od 16 kilometara odnosi se na dvije rute, jedna ruta se zove Javorina, dužine 6,6 km, a druga je Olimpijska 9, 6 kilometara i proteže se kroz najljepše predjele Jahorine”, naveo je Vučetić.

On je rekao da je pored staze postavljeno 20 klupa, kao i edukativne table, idealne za organizovanje nastave u prirodi, te turistička i planinarska markacija.


“Sve kritične tačke smo obezbijedili zaštitnom ogradom, a više od 40 odsto staze je nasuto sječkom, tako da se na stazi može šetati i nakon obilnih kiša”, naglasio je Vučetić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da sadržaji koje nude Jahorina, Ravna planina, Romanija i svi ostali dijelovi Srpske pokazuju da je turizam grana privrede koja se dodatno mora unapređivati.

“Riječ je o sadržaju koji neće direktno donositi prihode, već će upotpuniti turističku ponudu i pojačati ljetnje turističke sadržaje. Nema dileme da Jahorina može da u toku zime zadovolji, ali moramo razvijati ljetnji turizam i ovo je najbolji način da to uradimo”, naglasio je Jugović.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da je pješačka staza na Jahorini jedan od četiri projekta koje ove godine gradska razvojna agencija implementira iz svojih sredstava, navodeći da je jedan od strateških ciljeva razvoja grada Istočno Sarajevo, upravo turizam.

Povodom Svjetskog dana turizma danas je na Jahorini otvorena pješačka staza dužine 16 kilometara.

Svjetski dan turizma se obilježava se u cijelom svijetu od 1979. godine.

Svjetska turistička organizacija je odredila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut ove organizacije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com