Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Na “Danima tikve” u Istočnom Sarajevu najveća tikva teška 47,6 kilograma

Foto: Srna

Izvor: Srna

Pobjednik ovogodišnjih “Dana tikve” u Istočnom Sarajevu je Zoran Ružić iz Prijepolja koji je izložio tikvu tešku 47,6 kilograma.

Ružić je istakao da prvi put dolazi na “Dane tikve” u Istočnom Sarajevu, a da je prošle godine uzgojio tikvu tešku 86 kilograma.

Za najljepšu ukrasnu tikvu proglašena je tikva koju je uzgojila Danica Mičić iz Vojkovića, dok je najmanju izložila Milica Močević iz Vojkovića.

Predsjednik Udruženja građana “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva Roksanda Mičić istakla je da ove godine deseti put organizuju “Dane tikve” koji traju dva dana i na kojima učestvuje oko 70 izlagača hrane, pića, poljoprivrede i preduzetništva.

Foto: Filter

Ona je naglasila da su danas proglasili pobjednika koji je osvojio 200 KM, a birali su i najdužu i najljepšu tikvu.

Mičićeva je rekla da je danas opšti sajam pića, hrane, poljoprivrede i preduzetništva, a sutra će promovisati med i pčelinje proizvode.

Ona je navela da danas imaju cjelodnevni program koji je počeo jutros defileom djece iz vrtića sa simboličnim nazivom “Obucimo boje jeseni”.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je na “Dane tikve” došlo oko 70 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Božović je istakao da je ovo prilika za sve ljude koji se bave proizvodnjom proizvoda organskog porijekla i one koji ulažu značajna finansijska sredstva da na taj način pomognu svoje kućne budžete, da se promovišu u okviru ovakvih manifestacija.

Foto: Filter

On je naglasio da je generalni pokrovitelj “Dana tikve” opština Istočna Ilidža i da će uvijek pomagati i podržavati ovakve manifestacije na kojima se promovišu domaći proizvodi.

Predstavnik Udruženja “Mitrov danak” iz Istočnog Novog Sarajeva Radojka Tešanović rekla je da im je ovo šesti put da učestvuju na ovoj manifestaciji, a danas su se predstavile sa svojim proizvodima od tikve i ručnim radovima.

Predsjednik Etno-društva “Suvača” iz Kikinde Radojka Vujadinov istakla je da su oni organizacija koja se bavi humanitarnim radom, kao i gastronomijom, a danas su došle u Istočno Sarajevo da mlade upoznaju o receptima baka koje žele da otrgnu od zaborava.

Foto: Filter
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com