Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

На “Данима тикве” у Источном Сарајеву највећа тиква тешка 47,6 килограма

Фото: Срна

Извор: Срна

Побједник овогодишњих “Дана тикве” у Источном Сарајеву је Зоран Ружић из Пријепоља који је изложио тикву тешку 47,6 килограма.

Ружић је истакао да први пут долази на “Дане тикве” у Источном Сарајеву, а да је прошле године узгојио тикву тешку 86 килограма.

За најљепшу украсну тикву проглашена је тиква коју је узгојила Даница Мичић из Војковића, док је најмању изложила Милица Мочевић из Војковића.

Предсједник Удружења грађана “Пробуди се” из Источног Сарајева Роксанда Мичић истакла је да ове године десети пут организују “Дане тикве” који трају два дана и на којима учествује око 70 излагача хране, пића, пољопривреде и предузетништва.

Фото: Филтер

Она је нагласила да су данас прогласили побједника који је освојио 200 КМ, а бирали су и најдужу и најљепшу тикву.

Мичићева је рекла да је данас општи сајам пића, хране, пољопривреде и предузетништва, а сутра ће промовисати мед и пчелиње производе.

Она је навела да данас имају цјелодневни програм који је почео јутрос дефилеом дјеце из вртића са симболичним називом “Обуцимо боје јесени”.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је на “Дане тикве” дошло око 70 излагача из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Божовић је истакао да је ово прилика за све људе који се баве производњом производа органског поријекла и оне који улажу значајна финансијска средства да на тај начин помогну своје кућне буџете, да се промовишу у оквиру оваквих манифестација.

Фото: Филтер

Он је нагласио да је генерални покровитељ “Дана тикве” општина Источна Илиџа и да ће увијек помагати и подржавати овакве манифестације на којима се промовишу домаћи производи.

Представник Удружења “Митров данак” из Источног Новог Сарајева Радојка Тешановић рекла је да им је ово шести пут да учествују на овој манифестацији, а данас су се представиле са својим производима од тикве и ручним радовима.

Предсједник Етно-друштва “Сувача” из Кикинде Радојка Вујадинов истакла је да су они организација која се бави хуманитарним радом, као и гастрономијом, а данас су дошле у Источно Сарајево да младе упознају о рецептима бака које желе да отргну од заборава.

Фото: Филтер
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com