Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Mirna okupljanja najavljena na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji

Izvor: Filter

Na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH za danas u 18.00 najavljena su mirna okupljanja građana.

Polučasovna obustava saobraćaja biće u Doboju, na magistralnom putu Bijeljina-Tuzla, u Istočnom Sarajevu i na putu Nevesinje-Mostar.

Ranije je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta “Srpska pred sudom” u Sarajevu, nakon čega je Odbor za zaštitu Srba u Federaciji pozvao građane da danas na međuentitetskoj liniji izraze nezadovoljstvo pravosuđem u BiH.

Podsjećamo, protest “Srpska pred sudom” bio je planiran pred zgradom Tužilaštva BiH i to zbog optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Sve je počelo nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske u kojem je propisano da se odluke visokog predstavnika neće objavljivati u „Službenom glasniku RS”. Tada je ponovljeno da Šmit nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da ga Republika Srpska ne priznaje.

Dodik je i ranije izjavio da Šmita ne priznaje Savjet bezbjednosti UN, koji je po Dejtonskom sporazumu bio obavezan da ga imenuje i potvrdi mu mandat.

Takođe, poslanici NS RS su usvojili Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Šmit je potom suspendovao oba zakona, ali su oni ipak objavljeni u „Službenom glasniku Republike Srpske”.

Zakone je potom potpisao predsjednik RS Milorad Dodik, a v.d. direktora „Službenog glasnika RS” Miloš Lukić donio je odluku o njihovom objavljivanju.

Istovremeno, Šmit je donio izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je kao krivično djelo propisao nesprovođenje odluka visokog predstavnika.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com