Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Mirko Vukmirović (Vladan Pejušić) braniće se sa slobode nakon što je Sud prihvatio jemstvo

Foto: Tužilaštvo BiH

Izvor: Filter

Mirko Vukmirović, koji se ranije zvao Vladan Pejušić, braniće se sa slobode nakon što je Sud BiH prihvatio jemstvo od 52.287 KM.

Vukmirović je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stav 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelima teško ubistvo iz člana 125. KZRS i dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZRS.

On je u martu iz Srbije izručen Bosni i Hercegovini i od tada se nalazio u pritvoru.

Kako je u petak saopšteno iz Suda, usvojen je prijedlog odbrane osumnjičenog od 31.8.2023., kao i prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 6.9.2023. godine, te je osumnjičenom Mirku Vukmiroviću (Vladan Pejušić), uz prihvaćeno jemstvo u iznosu od 52.287,00 KM, kao mjeru obezbjeđenja prisustva osumnjičenog, ukinut pritvor ranije određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačkama b) i c) ZKPBiH.

“Osumnjičeni je posebno upozoren da će se prihvaćeno jemstvo ukinuti, a osumnjičenom odrediti pritvor ukoliko se ne odazove na poziv Suda ili Tužilaštva, a izostanak ne opravda ili ako se protiv njega pojavi neki drugi zakonski osnov za pritvor. Izrečena mjera obezbjeđenja prisustva može trajati do pravomoćnog okončanja krivičnog postupka ili do drugačije odluke Suda”, saopšteno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, Vukmirović (Pejušić) je 13. marta ove godine na graničnom prelazu Rača izručen policijskim službenicima Sudske policije BiH. U Srbiji je uhapšen u martu 2022. goodine, nakon što je BiH za njim raspisala potjernicu.

Kako je tada navedeno, Tužilaštvo BiH za osumnjičenim je tragalo duže vrijeme, a sumnjiči se za pripadnost stukturama organizovanog kriminala koje su djelovale na području Istočnog Sarajeva i BiH.

“Osumnjičeni se dovodi u vezu sa nekim od neriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u regionu, povezanih sa nizom krivičnih djela”, naveli su iz Tužilaštva BiH nakon što je Vukmirović (Pejušić) izručen Bosni i Hercegovini.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com