Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Završen Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

Foto: Opština Istočna Ilidža

Izvor: Srna

Prnjavorsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” sveukupni je pobjednik 17. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, koji je u Istočnoj Ilidži u prethodna tri dana okupio više od 70 kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
Za kralja i kraljicu Sabora izabrani su Slaviša Radović i Rada Janjušić.

Prema riječima umjetničkog rukovodioca SPKD “Prosvjeta” iz Prnjavora Branka Miličića, ova nagrada je dokaz da Društvo radi dobro, ali je ujedno i zavjet za bolji rad u narednom periodu.

“Nismo očekivali pobjedu jer se danas ovdje takmičilo više od 70 pjevačkih, a mi smo folklorna grupa”, naveo je Miličić i dodao da je ovo društvo prvi put učestvovalo na Saboru u Istočnoj Ilidži.

Rada Janjušić, kraljica Sabora, a ujedno i predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja “Izvor” iz Doboja koje okuplja građane Sarajevsko-zeničke regije koji su izbjegli u taj grad, rekla je da “Izvor” godinama učestvuje na Saboru.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović naglasio je da se ovakvim manifestacijama čuvaju običaji, tradicija i kultura srpskog naroda, kao i da Sabor ne bi bio moguć bez ljudi koji svoje znanje prenose na mlađe generacije.

“Bez njih ne bismo mogli napraviti ni ovu, a ni ostale manifestacije po kojima je Istočna Ilidža poznata”, naglasio je Božović.

Jedan od učesnika Sabora bilo je i kulturno-umjetničko društvo “Ljubinje”, čiji je predsjednik Desanka Radić istakla da godinama učestvuju na Saboru i da su uvijek lijepo dočekani.

Član Pjevačkog društva “Grbalj” iz Crne Gore Jovo Vukčević rekao je da su se na Saboru predstavili pjesmom iz svoje opštine, koju je 1930. godine napisao Milan Čavor.

“On je sa jednog Lovćenskog brda gledao lijepi Grbalj i dobio inspiraciju da napiše pjesmu o tome, a mi smo pjevali samo jedan dio”, izjavio je Vukčević novinarima.

Predsjednik Organizacionog odbora Sabora Ranko Skakavac naglasio je da tradicija neće biti prekinuta, te da će Sabor biti održan i naredne godine.

Foto: Opština Istočna Ilidža
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com