Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

“Elektrodistribucija” Pale: Vučinić govori o materiji koju ne razumije, preduzeće ostvaruje rast dobiti

Izvor: Filter

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu, narodni poslanik Đorđe Vučinić iznio je navode koje ZP „Elektrodistribucija Pale“ odbacuje, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

Kako navode, Vučinić je iznio niz navoda koji se tiču poslovanja i troškova ovog preduzeća. Stanišić je objavio detaljne odgovore na svaki navod, s ciljem istinitog i objektivnog informisanja javnosti,

“Nrodni poslanik Vučinić naveo je u svojoj diskusiji da je Regulatorna komisija za energetiku ZP „Elektrodistribucija“ Pale na ime plata radnika odobrila 4.456.000 KM, te da je Elektrodistribucija Pale u prvih šest mjeseci na ove namjene utrošila 7.606.000 KM, čime je za 70.7 % prebacila odobreni iznos. Vjerujemo da je poslanik Vučinić ove paušalne ocjene iznio zbog nepoznavanja materije, jer navedene predstavljaju upravo to – paušalne ocjene, zasnovane na pogrešnom tumačenju materijala sa čijom suštinom i načinom pripreme poslanik Vučinić nije upoznat”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor “Elektrodistribucije” Pale Aco Stanišić.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je, dodaje se, Rješenjem o utvrđivanju potrebnog godišnjeg prihoda operatora distributivnog sistema broj: 01-283-10/22-R-58-442 od 15. decembra 2022. godine, odobrila ZP „Elektrodistribucija“ Pale iznos od 8.913.913 KM na ime troškova rada.

“Kako je to i sam regulator naveo u obrazloženju, navedena cifra je odobrena na ime prethodno odobrenih troškova zarada tarifnog postupka iz 2007. godine uvećanih za 77 % koliko je iznosilo prosječno povećanje bruto zarada u Republici Srpskoj za period 2007-2021. godina”, navodi se u saopštenju.

Iz „Elektrodistribucija“ Pale ističu da se su u zahtjevu upućenom Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, rukovodeći se troškovima rada i preuzetim obavezama iz kolektivnog ugovora i praćenja aktivnosti energetskog paketa, tražila odobravanje iznosa od 11.584.950 KM, za pomenute troškove.

“Kako je rješenjem regulatora odobren iznos od 8.913.913 KM, što predstavlja oko 77 % potrebnih sredstava, ZP „Elektrodistribucija“ Pale preostala potrebna sredstva za troškove zarada obezbjeđuje iz drugih izvora. Ovdje ističemo da prilikom utvrđivanja odobrenih troškova za zarade zaposlenih Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske nije prihvatila sistematizaciju radnih mjesta koje su 2020. godine donijele uprave preduzeća svih operatora distributivnih sistema temeljenu na osnovu studije Price Wahterhouse Coopers (studija PWC), kao ni zahtjev koji je sačinjavao kompletnu analizu prema utvrđenim radnim mjestima, kvalifikacionoj strukturi i koeficijentima u skladu važećom sistematizacijom radnih mjesta, a prema navedenoj sistematizacij ZP „Elektrodistribucija“ Pale treba da zapošljava 401 zaposlenog. Da dan 31. decembar 2022. godine ZP „Elektrodistribucija“ Pale zapošljavalo je 415 radnika od čega 14 pripravnika, te s tim u vezi nije bilo izlaska iz okvira utvrđenog sistematizacijom”, navodi se u saopštenju.

Troškovi rada i nematerijalni troškovi

Takođe, narodni poslanik Vučinić je u diskusiji troškove rada komentarisao na polugodišnjem nivou posmatrajući ih kao polovinu troškova na godišnjem nivou.

“Ovdje moramo istaći da u sistemu kakav je elektrodistributivni, mjesečni troškovi rada ne mogu da se posmatraju na taj način, jer se razlikuju iz mjeseca u mjesec, kao i to da je u prvoj polovini godine radnicima isplaćen regres i da u drugoj polovini godine tog i takvog troška neće biti, zbog čega će i struktura i iznos troškova rada biti značajno drugačiji u drugom dijelu godine”, dodaje se u saopštenju.

Dalje se govori o dijelu obraćanja poslanika Vučinića u kome se osvrnuo i na nematerijalne troškove preduzeća, te naveo da je preduzeće ZP „Elektrodistribucija“ Pale „šampion u ovim troškovima“ i da je „prebacilo“ odobreni iznos od 407.000 KM za 370 % i potrošilo 1.919.000 KM u prvih pola godine.

“Ovdje je bitno istaći da navedeni utrošeni iznos obuhvata i troškove poravnanja između operatora distributivnog sistema utvrđenih na osnovu rješenja Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske broj: 01-421-26/22-P-58-9-444 od 15.12.2022. godine koji su za prvih šest mjeseci iznosili 1.647.987,42KM, a koji nisu bili dio odobrenih troškova od strane regulatora. Pojednostavljeno govoreći, odnosno tako da ova aktivnost bude razumljiva i jasna – ZP „Elektrodistribucija“ Pale svakog mjeseca ima rashode u iznosu od oko 320 hiljada maraka po rješenju regulatora, a koje uplaćuje za potrebe funkcionisanja drugih distributivnih preduzeća kojima navedena sredstva nedostaju. Kada isključimo te troškove, utrošak nematerijalnih troškova u prvom polugodištu je manji za 136.792,92 KM od odobrenih troškova od strane regulatora”, pojašnjavaju iz “Elektrodistribucije” Pale.

Stalni rast dobiti

Poslanik Vučinić je tokom diskusije iznio i podatak da ZP „Elektrodistribucija“ Pale ostvaruje tek 30% plana.

I to je, poručuju iz ovog preduzeća, takođe, netačna informacija, jer je u prošloj, 2022. godini, preduzeće ostvarilo 98 % plana.

“Žao nam je što se narodni poslanik Vučinić, iz njemu poznatih razloga, a vjerovatno tražeći materijal za negativnu priču, uhvatio u koštac sa materijom koju ne poznaje i ne razumije, te ovom prilikom ističemo da mu, ukoliko ima namjeru da se i u narednom periodu bavi ovom i sličnim temama, stojimo na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja, pomoć i tumačenje podataka i materijala”, navedeno je u saopštenju.

Poručuju i to da im je žao što, analizirajući poslovanje preduzeća, poslanik Vučinić nije konstatovao i u javnost iznio podatak da je ZP „Elektrodistribucija” a.d. Pale ju posljednje tri godine ostvaruje konstantan rast dobiti. Dobit je 2020. godine iznosila 938.686 KM, dok je u 2022. godini dobit preduzeća iznosila 4.361.818 KM.

Iz “Elektrodistribucije” Pale podsjećaju da je u istom periodu broj radnika preduzeća sa 547 smanjen na 415, te da očekuju da pozitivne trendove poslovanja nastave i u ovoj godini.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com