Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

“Електродистрибуција” Пале: Вучинић говори о материји коју не разумије, предузеће остварује раст добити

Извор: Филтер

Током расправе о Извјештају о раду Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2022. годину, народни посланик Ђорђе Вучинић изнио је наводе које ЗП „Електродистрибуција Пале“ одбацује, саопштено је данас из овог предузећа.

Како наводе, Вучинић је изнио низ навода који се тичу пословања и трошкова овог предузећа. Станишић је објавио детаљне одговоре на сваки навод, с циљем истинитог и објективног информисања јавности,

“Нродни посланик Вучинић навео је у својој дискусији да је Регулаторна комисија за енергетику ЗП „Електродистрибуција“ Пале на име плата радника одобрила 4.456.000 КМ, те да је Електродистрибуција Пале у првих шест мјесеци на ове намјене утрошила 7.606.000 КМ, чиме је за 70.7 % пребацила одобрени износ. Вјерујемо да је посланик Вучинић ове паушалне оцјене изнио због непознавања материје, јер наведене представљају управо то – паушалне оцјене, засноване на погрешном тумачењу материјала са чијом суштином и начином припреме посланик Вучинић није упознат”, наводи се у саопштењу које потписује директор “Електродистрибуције” Пале Ацо Станишић.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске је, додаје се, Рјешењем о утврђивању потребног годишњег прихода оператора дистрибутивног система број: 01-283-10/22-R-58-442 од 15. децембра 2022. године, одобрила ЗП „Електродистрибуција“ Пале износ од 8.913.913 КМ на име трошкова рада.

“Како је то и сам регулатор навео у образложењу, наведена цифра је одобрена на име претходно одобрених трошкова зарада тарифног поступка из 2007. године увећаних за 77 % колико је износило просјечно повећање бруто зарада у Републици Српској за период 2007-2021. година”, наводи се у саопштењу.

Из „Електродистрибуција“ Пале истичу да се су у захтјеву упућеном Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске, руководећи се трошковима рада и преузетим обавезама из колективног уговора и праћења активности енергетског пакета, тражила одобравање износа од 11.584.950 КМ, за поменуте трошкове.

“Како је рјешењем регулатора одобрен износ од 8.913.913 КМ, што представља око 77 % потребних средстава, ЗП „Електродистрибуција“ Пале преостала потребна средства за трошкове зарада обезбјеђује из других извора. Овдје истичемо да приликом утврђивања одобрених трошкова за зараде запослених Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске није прихватила систематизацију радних мјеста које су 2020. године донијеле управе предузећа свих оператора дистрибутивних система темељену на основу студије Price Wahterhouse Coopers (студија PWC), као ни захтјев који је сачињавао комплетну анализу према утврђеним радним мјестима, квалификационој структури и коефицијентима у складу важећом систематизацијом радних мјеста, а према наведеној систематизациј ЗП „Електродистрибуција“ Пале треба да запошљава 401 запосленог. Да дан 31. децембар 2022. године ЗП „Електродистрибуција“ Пале запошљавало је 415 радника од чега 14 приправника, те с тим у вези није било изласка из оквира утврђеног систематизацијом”, наводи се у саопштењу.

Трошкови рада и нематеријални трошкови

Такође, народни посланик Вучинић је у дискусији трошкове рада коментарисао на полугодишњем нивоу посматрајући их као половину трошкова на годишњем нивоу.

“Овдје морамо истаћи да у систему какав је електродистрибутивни, мјесечни трошкови рада не могу да се посматрају на тај начин, јер се разликују из мјесеца у мјесец, као и то да је у првој половини године радницима исплаћен регрес и да у другој половини године тог и таквог трошка неће бити, због чега ће и структура и износ трошкова рада бити значајно другачији у другом дијелу године”, додаје се у саопштењу.

Даље се говори о дијелу обраћања посланика Вучинића у коме се осврнуо и на нематеријалне трошкове предузећа, те навео да је предузеће ЗП „Електродистрибуција“ Пале „шампион у овим трошковима“ и да је „пребацило“ одобрени износ од 407.000 КМ за 370 % и потрошило 1.919.000 KМ у првих пола године.

“Овдје је битно истаћи да наведени утрошени износ обухвата и трошкове поравнања између оператора дистрибутивног система утврђених на основу рјешења Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске број: 01-421-26/22-П-58-9-444 од 15.12.2022. године који су за првих шест мјесеци износили 1.647.987,42KМ, а који нису били дио одобрених трошкова од стране регулатора. Поједностављено говорећи, односно тако да ова активност буде разумљива и јасна – ЗП „Електродистрибуција“ Пале сваког мјесеца има расходе у износу од око 320 хиљада марака по рјешењу регулатора, а које уплаћује за потребе функционисања других дистрибутивних предузећа којима наведена средства недостају. Када искључимо те трошкове, утрошак нематеријалних трошкова у првом полугодишту је мањи за 136.792,92 KМ од одобрених трошкова од стране регулатора”, појашњавају из “Електродистрибуције” Пале.

Стални раст добити

Посланик Вучинић је током дискусије изнио и податак да ЗП „Електродистрибуција“ Пале остварује тек 30% плана.

И то је, поручују из овог предузећа, такође, нетачна информација, јер је у прошлој, 2022. години, предузеће остварило 98 % плана.

“Жао нам је што се народни посланик Вучинић, из њему познатих разлога, а вјероватно тражећи материјал за негативну причу, ухватио у коштац са материјом коју не познаје и не разумије, те овом приликом истичемо да му, уколико има намјеру да се и у наредном периоду бави овом и сличним темама, стојимо на располагању за сва потребна појашњења, помоћ и тумачење података и материјала”, наведено је у саопштењу.

Поручују и то да им је жао што, анализирајући пословање предузећа, посланик Вучинић није констатовао и у јавност изнио податак да је ЗП „Електродистрибуција” а.д. Пале ју посљедње три године остварује константан раст добити. Добит је 2020. године износила 938.686 КМ, док је у 2022. години добит предузећа износила 4.361.818 КМ.

Из “Електродистрибуције” Пале подсјећају да је у истом периоду број радника предузећа са 547 смањен на 415, те да очекују да позитивне трендове пословања наставе и у овој години.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com