Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Duhovno sabranje i molitveno sjećanje u Ulogu

Izvor: radionevesinje.com

Duhovnim sabranjem i molitvenim sjećanjem u Ulogu je juče proslavljena Mala Gospojina i 141. godišnjica Uloškog ustanka, takozvane Druge Nevesinjske puške.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služio je kalinovački paroh Milan Milanović. Nakon bogosluženja, u mjesnom groblju kod spomenika harambaši Peru Tunguzu održan je pomen i iskazana počast serdaru nevesinjskom i zagorskom.


Kod Spomen ploče hercegovačkim ustanicima predstavnici opština i boračkih organizacija Kalinovik i Nevesinje položili su cvijeće.

Jedan od organizatora skupa, dugogodišnji uloški učitelj u penziji Milan Vujović, rekao je da ovim okupljanjem žele da ožive kulturu sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja iz srpske istorije u drugoj polovini 19. vijeka. Izrazio je nadu da će ovo obilježavanje prerasti u tradiciju. Vujović je podsjetio na istorijske činjenice iz 1882. godine, posebno citirajući proklamaciju starješina Uloškog ustanka objavljenu iste godine u beogradskoj Borbi.


“Iz ovog dokumenta je vidljiva svjesnost i opredijeljenost naših hrabrih predaka da se suprostave moćnoj carevini, iako su znali da su njihove šanse na bojnom polju male”, naglasio je Vujović.


Nataša Gligorić, praunuka jednog od vođa Prve i Druge Nevesinjske puške, kaže da je postavljanje Spomen ploče ustanicima u maju ove godine motivisalo potomke i mještane da se značajnije uključe u obilježavanje Uloškog ustanka. Gligorićeva je podsjetila da je ustanak počeo 10. januara 1882. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Ulogu.

“Oko 1000 srpskih ratnih dobrovoljaca Hercegovine zajedno sa muslimanima ovog kraja diglo se protiv austrougarske okupacione vlasti. Do tog momenta tiho je vrilo narodno nezadovoljstvo pod tuđinskom okupacijom, a donošenjem zakona o obaveznom služenju vojnog roka za sve punoljetne muškarce revolt je kulminirao”, navela je Gligorićeva, dodajući da je ustanak ugušen u aprilu 1882. godine velikom vojnom silom bez bilo čije pomoći, mada su ustanici još nekoliko mjeseci nastavili gerilski način borbe.

Ona je istakla da je Uloški ustanak pokazao da se nevesinjski kraj nije umorio od ratova i da je uvijek bio spreman da prolije vlastitu krv za opštu patriotsku stvar.

Svečanost je završena uz trpezu ljubavi i prijateljske razgovore.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com