Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Spremni smo da proglasimo nezavisnost, ako bi bio nametnut zakon o imovini

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su zvaničnici iz Republike Srpske saglasni da je Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet.

-Odbacujemo optužnice protiv predsjednika Republike i drugih kao politički montirane. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, nego nametnuti od visokog predstavnika i na njihov objektivni rad se ne može računati – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

On je istakao da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći novi dogovor, te da Srpska neće odustati od Dejtonskog sprazuma.

Dodik navodi da je Republika Srpska spremna da jedinstveno politički djeluje i odbrani Ustav Republike Srpske uz koordiniraciju narednih poteza u skladu sa svojim interesima.

-Potvrđujemo da je pitanje imovine rješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Odbijamo prijedlog da razgovaramo o imovini, kao i bilo koju mogućnost da se nametne zakon od strane visokog predstavnika. U tom slučaju smo spremni proglasiti nezavisnost Republike Srpske – kaže Dodik.

Dodao je i da Narodna skupština Republike Srpske treba da odbaci bilo kakvu mogućnost da se nameću zakoni. Njegov prijedlog je i da se u budžetu Republike obezbijede prihodi koji bi osigurali adekvatne naknade ukoliko radnici u zajedničkim organima prestanu da rade.

– Ustavni sud je u pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i odbijamo takve odluke – rekao je Dodik.

Poručio je da ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske.

– Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su na sastanku zaključili da je bezbjednosna situacija stabilna, kao i da nema problema kada je u pitanju stanje u ekonomiji i javnim finansijama. Po pitanju formiranja Apelacionog suda BiH, on je podvukao da njegovo sjedište može biti samo u Banjaluci.

O najavama da treba pretresti sve zakone ranijih visokih predstavnika, Dodik kaže da to nije prijetnja.

-Nismo prijetili, niti želimo. Imaćemo samo jasan politički stav. Moraju ljudi i u Sarajevu da naviknu da postoji Republika Srpska. Nećete nam nadrediti nijedan organ BiH da bilo šta radimo kako on kaže – naveo je Dodik.

Kristijanu Šmitu poručuje da mu neće biti dopušteno da, kako kaže, vršlja o Republici Srpskoj.

-Imamo mjere i te kako, ali nećemo ih saopštiti – kaže Dodik.

Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obavijeste strukture Ujedinjenih nacije, EU i zemlje prijatelje Srpske.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, te predstavnici ostalih institucija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com