Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

“Dani Duška Trifunovića” u Palama: Veliki pjesnik živi kroz sjećanja

Izvor: Glas Srpske/Ilijana Božić

“Ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut, njome čovjek sebe veže kada bira sebi put” poznati su stihovi pjesme “Ima neka tajna veza” koju je snimilo “Bijelo dugme”, a koju je napisao književnik Duško Trifunović u čiju čast danas počinje manifestacija u Palama.


Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji “Dani Duška Trifunovića” koja je posvećena životu i stvaralaštvu ovog srpskog književnika, pjesnika i televizijskog autora. Ova smotra svake godine okuplja pjesnike, književnike i glumce iz Republike Srpske i regiona, a trajaće do četvrtka.

Duško Trifunović napisao je i stihove “Ima nešto u tom što me nećeš, ostavljaš mi prostora za druge, gledam kako veselo se krećeš kao leptir oko moje tuge”, koji su nam poznati u interpretaciji Željka Joksimovića. Takođe, Trifunovićeve pjesme su i “Šta bi dao da si na mom mjestu” te “Glavo luda”, a pisao je i za “Indekse”, “Tešku industriju”, Arsena Dedića, Jadranku Stojaković, Nedu Ukraden i druge.

Ovom velikom pjesniku u čast večeras od 20 časova biće održano muzičko-poetsko veče sa glumcem Ivanom Bosiljčićem pod nazivom “Naše veče” u sali Kulturno-sportskog centra Pale.

Planirano je da sutra od 19 časova, kada je i rođendan Duška Trifunovića, bude održan program za odrasle “Bukvalno tako”, kada će publici biti predstavljene knjige “Tvoj nas uzdiže stih” Branka Perića. U programu će učestvovati književnici Branko Perić, Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Galinac i Aleksandra Šarenac. U muzičkom dijelu programa sviraće Muzički ansambl “Pale”.

Književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović u četvrtak od 11 časova održaće program za djecu pod nazivom “Djeci u čast”, u kojem će učestvovati učenici osnovnih škola sa područja Istočnog Sarajeva.

Istog dana program će biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Srce je čudna zvijer” u sali Kulturnog centra Pale.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

“Dani Duška Trifunovića” dio su manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva”, koja se održava u čast Dana i gradske slave – Svetog Petra Dabrobosanskog te proslave 30 godina od osnivanja grada.

O stvaraocu

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”. Trifunović će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com