Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

Građani sjevera KiM pale svijeće stradalim Srbima, proglašena trodnevna žalost

Foto: Tanjug

Izvor: Tanjug

Građani na sjeveru Kosova i Metohije organizovano pale svijeće stradalim Srbima u okršaju sa tzv. kosovskom policijom u nedjelju u selu Banjska.

Pored Zvečana, paljenje svijeća se organizuje i u drugim opštinama na sjeveru srpske južne pokrajine. 

Svijeću ispred spomenika “Kralju Milutinu” u Zvečanu zapalio je i predsjednik Privremenog organa ove opštine Ivan Todosijević.

Srbi se u velikom broju okupljaju u centru Zvečana i u tišini odaju počast stradalim Srbima. 

Među stradalima je i njihov sunarodnik, Zvečanac Stefan N. (31), ali i Leposavci Igor M. i Bojan M.

Od danas je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proglašena trodnevna žalost, otkazane su sve zabavne aktivnosti, a zastave su na zgradama srpskih institucija spuštene na pola koplja.

Još dvoje Srba uhapšeno na sjeveru KiM

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna, ali napeta, saopštila je policija samoproglašenog Kosova.

U selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije uhapšeno je još dvoje Srba i zaplijenjen je arsenal oružja, saopštila je danas policija tzv. Kosova.

Oni su uhapšeni u hotelu, a zaplijenjena su i dva vozila, jedno oklopno vozilo, kao i jedno teško vozilo – bager, u kojima je pronađen veliki broj različitog oružja, navodi se u saopštenju.

Među oružjem koje je zaplijenjeno su i puška kalibra 30 milimetara, dvije duge puške, odnosno mitraljezi, po jedan snajper, minobacač i automatska puška, 74 šaržera za pušku AK47, devet pancira, i drugo.

U saopštenju policije tzv. Kosova navodi se, takođe, da su u Manastiru Banjska pronađene dve puške AK47, kao i jedan pancir, koji su, navodno, odnijeti sa lokacije na kojoj je ubijen jedan pripadnik policije tzv. Kosova.

Pored toga, u saopštenju se dodaje da su policijske jedinice stacionirane na području sela Banjska, i da tu ”pružaju bezbjednost, i omogućavaju i pružaju pomoć prema potrebama i zahtevima meštana”.

Kako se navodi, ukupan broj uhapšenih za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u selu Banjska i ubistvu pripadnika policije tzv. Kosova, povećan je na osam.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com