Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Vučić rekao da su stradala trojica Srba: Jedina želja Kurtija je da nas uvede u sukob sa NATO-om

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Izvor: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi u večerašnjem obraćanju da je ovo svakako najteži dan za Srbiju od 2004. i 2008. godine.

“Ubistvo policajca je za osudu i nešto što nikom nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu”, rekao je Vučić.

Naveo je da su, prema informacijama koje je prikupio Beograd, stradala trojica Srba, a postoji bojazan da je preminula i četvrta osoba. Ističe da je glavni krivac za sve što se dešava na KiM Aljbin Kurti, te da je jedina želja Kurtija da nas uvede u sukob sa NATO-om.

“Grupa Srba sa KiM noćas postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj”

“Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros, tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je noćas oko 2.46, grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova i Metohije.

Zatim, kako je naveo, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice.

“U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15, albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na severu zona antiterorističke operacije”, rekao je predsjednik.

Istakao je da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe.

“Malo ko je želeo da čuje i da sluša”, istakao je predsednik.

“Stradala trojica Srba, postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo”

Prema našim informacijama stradala su trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti,  a da nije bilo neophodno da budu likvidirani, dvojica su teško ranjena i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo, rekao je predsjednik Vučić.

Naveo je da su pratili i presretali šta je to albanska policija radila, kao i da će pokazati dokaze, ali da se čeka na prevod.

“Jedno lice, pitanje je da li će preživeti i da li je preživelo, pošto nisu hteli da mu ukažu pomoć”, rekao je Vučić.

“Ubistvo policajca je za osudu i nešto što nikom nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu”

Predsjednik Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da opravda ubistvo kosovskog policajca i poručio da je to je za osudu.

“To je nešto što nikom nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu, u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na KiM. I na to nema međutim”, poručio je Vučić.

Istakao je da je govorio da su moguće situacije poput one u Banjskoj i to i u Njujorku i u Briselu  i da je upozoravao da to može da se desi, ali da niko nije želeo to da čuje.

Dodao je da su se pobunili ne Srbi iz centralne Srbije, kako su to lagali u Prištini već Srbi sa sa KiM, ne želeći više da trpe Kurtijev teror.

“Od 3. novembra kada je Kurti iz Berlina smenio komandira Đurića za region Sever, uspostavljen, u skladu sa članom 9. Briselskog sporazuma, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisana napada na Srbe. Bilo je samo pitanje vremena kada će oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija i KiM da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije da učine nešto za sebe i svoje porodice”, rekao je Vučić. 

“Crkva nije ni na koji način umešana”

Vučić je rekao da su oni koristili snajpere i gađali i privatne kuće u Banjskoj gdje nikoga nije bilo, samo starci.

Vučić je naveo da je dio lica došao do manstira jer su imali dvojicu mladića kojima su željeli da pruže pomoć i da crkva nije ni na koji način nije umiješana.

“Onda je krenula spin revolucija od jutros i svima koji su okrvavili ruke protiv Srbije 1999. palo je na pamet da optuže Srbiju”, rekao je Vučić.

Pokazao je  i fotografiju na kojoj je “tam”, a ne oklopno vozilo žandarmerije i istakao da nema veze sa vojskom i policijom.

“Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo”

Vučić je poručio da je sve ovo odgovaralo Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju, te da će se tražiti razlog da optuže Srbiju dok ne priznamo Kosovo. 

“Taj pritisak će se nastaviti. Moja najvažnija poruka onima koji misle da će izvršiti pritisak da se prizna Kosovo – to je ne samo mene, nego celokupan narod učvrstilo, i nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete da nas pobijete sve, nikada nakaradnu tvorenu koju ste pravili bombardovanjem Srbije i lažima. Da li smo spremni da uvek razgovaramo, da uvek”, poručio je predsjednik Srbije.

“Odluke ćemo donositi pažljivo i temeljno i sa tim odlukama izaći pred narod na KiM”

Vučić je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na sjeveru budu srpski policajci jer je to jedini način da Srbi ne budu protjearni i da ne bude više sukoba.

“Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, rekao je predsjednik Srbije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com