Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Aleksandra Tolj: Istočno Sarajevo povoljno za razvoj turizma

Izvor: Filter

Aleksandra Tolj, prof. turizma u Srednjoj školi “28. juni” Istočno Novo Sarajevo za portal “Filter” govori o turizmu u našem gradu, a povodom Svjetskog dana turizma.

Poručuje da je povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. septembra, cilj istaći ovogodišnju temu na koju nas upućuje Svjetska Turistička Organizacija (WTO), a to je Tourism & Green investments / Turizam i zelena ulaganja.

“Tokom dužeg perioda stagnacije u kom smo se prevashodno našli zbog pandemije korona virusa, možemo primjetiti da su svi stanovnici počeli da otkrivaju zelene predjele koji do tad nisu bili posjećivani. Odlazak u prirodu i pronalazak mira u tako stresnim situacijama za mnoge je bio od ključnog značaja. Svi su počeli da istražuju domaće destinacije, pa je tako konačno stavljen akcenat na vrijedne prirodne atrakcije u našoj zemlji, koje još uvijek nisu brendirane i pozicionirane na turističkom trzištu. Cilj i jeste da se one uvrste u turističku ponudu”, poručuje Aleksandra Tolj.

Koji su važni prirodni lokaliteti u Istočnom Sarajevu?

Jedan od važnih istorijskih turističkih lokaliteta u našem gradu jeste Pavlovac gdje se nalazi najveći stećak u Bosni i Hercegovini koji datira još iz srednjeg vijeka i nalazi se na srednjovjekovnom putu. Geografski je jako blizu centra grada, nalazi se u prirodi, na zelenoj površini i postoji ogroman potencijal da se od jednog takvog lokaliteta napravi značajna turistička atrakcija za naš grad.

Znamo da mnoge zemlje i gradovi žive od turizma i turista. Turizam je tercijarna djelatnost, a naš grad samim svojim geografskim položajem već ima ogroman turistički potencijal, zatim istorijski i kulturni značaj.

Koliko su važna putovanja i zbog čega?

Da bi neko prepoznao važnost putovanja i mogao da govori o značaju turizma, nije dovoljno samo da čita o tome. Kad je turizam u pitanju, znanje je bezvrijedno ukoliko nema praktičnu primjenu. U dodiru sa iskustvom, odnosno kontinuiranim putovanjima, dolazi se do podizanja svijesti i otvorenog pristupa svemu što je novo i drugačije, pa i prenošenja znanja novim generacijama.

Zašto je turizam značajan i kakvo mjesto zauzima u svijetu?

Turizam nije samo značajan za razvoj države, već prije svega za turistu koji ima potrebu da istražuje i otkriva i za svakog čovjeka pojedinca kojem su putovanja potrebna da bi razbio stereotipe i počeo bolje da razumije druge. Potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti šta nam to dobro donose putovanja. Donose nam sasvim novi pogled na svijet, na to ko smo mi u odnosu na svijet.
Putujući mijenjamo sebe, svoje misli i navike i prihvatamo druge onakvima kakvi jesu. Samim tim gradimo dugotrajan mir, što je na ovim prostorima od izuzetnog značaja. Mnogi ratovi su prestajali zbog turizma. Mnoge zemlje koje žive od priliva turista iz susjednih država će sigurno održavati dobre političke i ekonomske odnose sa tim državama, kao što su to već radile kroz istoriju.

Kako u budućnosti razvijati turizam na našim prostorima?

Potrebno je raditi na održivom turizmu. Na tome je akcenat već duži niz godina. Manji ciljevi jesu da se postigne turistička posjeta u onoj mjeri u kojoj je bila 2019. godine, prije pandemije. Veći ciljevi bi bili da postoje kontinuirane posjete tokom cijele godine, a to se može postići ukoliko imamo kontinuirane atraktivne sadržaje tokom cijele godine.

U našem gradu Istočnom Sarajevu svake godine imamo i nove sadržaje ili manifestacije koje su zaista posjećene u velikom broju, pa možemo zaključiti da je atmosfera povoljna za razvoj turizma. O tome svjedoči i posjeta većeg broja stanovnika susjednog grada Sarajeva, koji rado posjećuju koncerte, druge manifestacije, turističke lokaliteta i ugostiteljske objekte. Primjećujemo određen broj posjetilaca iz Kine i Japana takođe, a kad su u pitanju tako značajne države sa velikim brojem sadržaja, onda moramo biti svjesni da sigurno imamo mnogo toga drugačijeg za ponuditi, jer nam oni to dokazuju svojim posjetama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com