Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Đorđo Sladoje dobitnik “Kočićeve nagrade”

Foto: Srna

Izvor: RTRS

Najistaknutijem savremenom srpskom liričaru Đorđi Sladoju večeras je u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom 58. “Kočićevog zbora” uručena “Kočićeva nagrada”.

Sladoje je rekao da mu je velika čast što je dobitnik izuzetne nagrade koja nosi ime pisca čiji je jezik raskošan, bogat i iz naroda.

– Dobiti ovu nagradu je veliko zadovoljstvo i čast. Petar Kočić je pisac nekoliko antologijskih priča u najstrožem izboru i ostaće u srpskoj književnosti sve dok bude onih koji budu govorili i pisali srpskim jezikom – rekao je Sladoje večeras novinarima u Banjaluci.

Foto: RTRS

Prema njegovim riječima, pejzaži Petra Kočića, prirodni i socijalni, su sugestivni i teško se zaboravljaju.

Predsjednik Žirija za dodjelu “Kočićeve nagrade” Duško Pevulja istakao je da dosadašnji opus Đorđe Sladoja ima direktne veze sa književnim djelom Petra Kočića.

– Sladoje u svojim tekstovima često i sa razlogom ističe da bez tradicije i odnosa prema najvećim stvaraocima srpske književnosti nema nijednog istinskog stvaraoca – poručio je Pevulja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com