Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Štaka: Tačan i pravovremen nalaz je dobar put u prevenciji i dijagnostikovanju oboljenja

Izvor: Filter

Mila Štaka, inženjer laboratorijske dijagnostike i glavni laborant u Službi medicinske biohemije i hematologije Bolnice “Srbija”, ističe da radi u savremenoj laboratoriji koja prati smjernice dobre laboratorijske prakse.

Dodaje da se veliki broj laboratorijskih pretraga radi složenom i sofisticiranom medicinskom opremom, automatski integrisanim sistemom.

Ona kaže da se njen posao sastoji u organizaciji Službe 24 časa dnevno i rukovođenjem kadrom srednje i niže stručne spreme, nabavkom reagenasa i sredstava za rad, vođenjem medicinske dokumentacije, higijene radnog prostora, edukacije mlađih kolega, rada na stručnim poslovima, rada na analizama više složenosti.

„Uvijek sam na raspolaganju pacijentima, kolegama, kako iz naše bolnice tako i iz drugih zdravstvenih ustanova za upustva pripreme pacijenata za laboratorijske pretrage, uzorkovanju i svim onim faktorima koji mogu da utiču na kvalitet laboratorijskog nalaza. Samo tačan, pravovremen nalaz je dobar put u prevenciji i dijagnostikovanju oboljenja“, naglasila je Štaka.

Prema njenim riječima, posao u laboratoriji timski je rad, od komunikacije sa pacijentom, korištenje bolničkih i laboratorijskih informacionih sistema, adekvatno uzimanje biološkog materijala, obrada uzoraka, rad sa savremenom medicinskom opremom i upotreba određenih manuelnih tehnika.

„Ponosna sam što svo osoblje u našem timu daje svoj maksimum da bi funkcionisali što je bolje moguće, a sve s ciljem zadovoljstva pacijenata kvalitetom naših usluga. Naš posao zahtjeva kontinuiranu edukaciju i obuku, jer tehnologija svakim danom napreduje i palete analiza se šire“, navela je Štaka.

Ona je rekla da posebno izdvaja veliko zalaganje osoblja Službe i ustanove na uzimanju biološkog materijala u laboratoriji i transport uzoraka za laboratoriju UKC-a Republike Srpske. Ovim predanim i odgovornim radom omogućeno je stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije dostupnost tercijarnog nivoa laboratorijskih usluga, bez odlaska u druge medicinske ustanove.

„Nakon 32 godine rada u zdravstvu i dalje učim. Trudim se biti što bolja u svom poslu, obavljati svoje radne zadatke savjesno i odgovorno u skladu sa pravilima struke i bolnice. Osjećam se srećnom i ispunjenom kada znam da sam pomogla nekome“, zaključuje Štaka.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com