Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

FOTO VREMEPLOV: Bombardovanje kasarne u Lukavici

Izvor: Filter

Prije 28 godina, avioni NATO pakta su bombardovali prostor kasarne Slobodan Princip Seljo i tom prilikom nanijeli ogromnu štetu civilnim objektima u okolini kasarne. Najviše štete pretrpjela je zgrada ETF-a.

Na fotografiji, autora Rajka Paštara, vidimo pogođen vojni objekat u blizini zgrade ETF-a (danas skladište firme IKS Ekspres).

NATO bombardovanje Republike Srpske počelo je 30. avgusta 1995. godine i trajalo do 14. septembra. Stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO avioni koristili su radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz obrazloženje da “ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto”.

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a – SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Tog dana, 1995. godine, poginuli su brat i sestra Galinac, Radmila i Radenko, prve žrtve bombarovanja.

Vraćali su se sa groba brata Radovana koji je poginuo 15 dana ranije.

Radenko je vozio sestru Radmilu preko Srednjeg do autobuske stanice, kako bi se vratila u Beograd, kada su bombe zločinačkog NATO pakta pale na njihovo vozilo, koje je odletjelo u vazduh.

Radmila Galinac je na mjestu ostala mrtva u lokvi krvi, dok je Radenko bio teško ranjen i ogluvio je zajedno sa komandantom jedne jedinice na tom području, koji je došao do njega.

Radenko, koji je narednog dana preminuo u bolnici “Žica” u Blažuju, gdje ga je liječio čuveni hirurg doktor Miodrag Lazić, molio je komandanta da brine o njegovoj porodici i djeci.

Doktor Lazić je učinio je sve što je bilo u njegovoj moći da spase Radenka, ali mu nije bilo pomoći.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com