Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu nisu evidentirana krivična djela trgovine ljudima

Izvor: Srna

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u ovoj i prošloj godini nisu evidentirana krivična djela trgovine ljudima, rečeno je danas na sastanku Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Radomir Cerovina rekao je novinarima da je na sastanku razgovarano o realizovanim i planiranim aktivnostima svih subjekata koji se bave ovom problematikom.

On je dodao da su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo organizovali ovaj sastanak povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima i u skladu sa akcionim planom Vlade Republike Srpske na osnovu kojeg su formirani regionalni monitoring timovi.

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Anica Vukadin naglasila je da problemom trgovine ljudima, osim tužilaštava i policijskih agencija, treba da se bave i nadležni sudovi kako bi se poslala jasna poruka da će se adekvatnim kaznama potencijalni počinioci odvratiti od činjenja ovog krivičnog djela.

“U tom smislu smo učestvovali na današnjem sastanku kako bi se u narednom periodu preduzele neophodne mjere radi preventivnog djelovanja i suzbijanja ove vrste krivičnih djela na području BiH, odnosno Republike Srpske, posebno imajući u vidu specifičnost žrtava ove vrste krivičnih djela”, istakla je Vukadinova.

Osim predstavnika Policijske uprave i Okružnog javnog tužilaštva, na sastanku su učestvovali i predstavnici Centra za socijalni rad.

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se s ciljem podizanja svijesti građana o mogućim vidovima trgovine ljudima i potrebi pravovremenog reagovanja prilikom uočavanja takvih pojava.

Rezolucijom Generalne skupštine UN 30. jul je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com