Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Usvojena odluka o kreditu za izgradnju bazena u Istočnom Novom Sarajevu

Izvor: Srna

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju opštine od 4.000.000 KM za izgradnju kompleksa bazena u naselju Čiča u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je novinarima da je opština već raspisala javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju i otvorenih i zatvorenih bazena.

“Prošle godine smo imali anketu građana da se odluče za koji su projekat – otvoreni ili zatvoreni bazen, međutim, kako je stanovništvo bilo podijeljeno odlučili smo da idemo u realizaciju oba projekta i pristupili izradi projektne dokumentacije. Prvo ćemo raditi kompleks otvorenih bazena, akva-park”, naveo je Katić.

On je izrazio nadu da će uspjeti da to završe u potpunosti u sljedećoj godini i da do ljetne sezone otvore bazene.

“Da li ćemo uspjeti u tome zavisi od svih javnih nabavki i tek po potpisivanju ugovora ćemo znati tačan rok izgradnje bazena”, naveo je Katić.

Odbornici su usvojili i odluku o prihvatanju zaduženja opštine kod Svjetske banke u vezi sa projektom modernizacije vodnih i sanitarnih usluga, a Katić je napomenuo da je opština ušla u projekat modernizacije i rekonstrukcije filterskog postrojenja.


“Objekat koji je rađen prije 52 godine je zreo za rekonstrukciju, proširenje, modernizaciju. U 2014. godini počeli smo izradu idejnog rješenja, projektne dokumentacije i svega šta podrazumijeva da se filtersko postrojenje proširi, modernizuje i u potpunosti rekonstruiše. Iznos je 2,2 miliona evra. Ušli smo u priču sa Svjetskom bankom u kreditni aranžman na 32 godine”, rekao je Katić.

On je naveo da je 2021. godine kada je potpisan ugovor sa Svjetskom bankom kamatna stopa bila jedan odsto, međutim, zbog svih poremećaja na tržištu ona je sada 4,85 odsto.

“Uslovi Svjetske banke jesu da grejs-period ide na sedam godina, mi smo pokušali to da promijenimo, ali jednostavno nismo mogli. Kredit je na 32 godine”, naveo je Katić.

On je istakao da se u narednim mjesecima očekuje početak rekonstrukcije filterskog postrojenja.

“To je jako bitan projekat, nešto što će ostati narednih 50, 60 godina da služi građanima Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže. Kada je počela priča o problemu vodosnabdijevanja, tražili smo modele da ga trajno riješimo. Pored svih detalja oko pronalaženja novih izvorišta i spajanja vodovodnih sistema Grabski mlin sa Tilavom, podrazumijevala se i rekonstrukcija filterskog postrojenja”, pojasnio je Katić.

On je dodao i da će se pristupiti proširenju rezervoarskih prostora koji se nalaze na filterskom postrojenju, kompletnoj rekonstrukciji taložnika, cijevne galerije, filterskih polja i modernizaciji elektroopreme.


Odbornik SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Bosiljka Dunjić i Natko Sudžuka su istakli da Klub ove stranke nije htio da glasa za “dužničko ropstvo koje će trajati 32 godine”.

“Nismo protiv kapitalnih projekata u opštini, samo od načelnika kao predlagača, zahtijevamo finansijsku transparentnost i odgovornost. Materijal je bio toliko oskudan, da nismo imali plan investiranja, troškovnik, kao i rokove”, navela je Dunjićeva.

Odbornik SDS-a Sudžuka rekao je da je potrebna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, kao i bazen i da podržavaju takve projekte, ali da nisu za “određeni način otplate i uzimanje kredita od Svjetske banke”.

Odbornici su na sjednici usvojili i niz odluka o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com