Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Unuke tjerao na prosjačenje, osuđen na pet godina zatvora

Izvor: Filter

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopšteno je da je Hajrulah Mučišta osuđen prvostepeno na pet godina zatvora zbog trgovine ljudima. Pojašnjeno je da je riječ o članu 210a, stav 2 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – način iskorištavanja prisilno prosjačenje.

Dok iz Tužilaštva najavljuju žalbu, federalni mediji prenose da je Hajrulah Mučišta uhapšen prošle godine u aprilu, u okviru istrage o nestanku njegove unuke Merime, tada desetogodišnje djevojčice. Potom je okrivljen da je iskorištavao maloljetne unuke koje je navodio na prosjačenje.

O iskorištavanju djece tjeranjem na prosjačenje u javnosti se posljednjih godina sve više govori.

Zakon u Republici Srpskoj

Zvanični podaci MUP-a Srpske govore da je samo u prvih sedam mjeseci ove godine na području Republike Srpske, policija evidentirala 179 slučajeva prosjačenja.

Inače, Zakonom o javnom redu i miru propisana je novčana kazna u iznosu od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

Krivični zakon Republike Srpske u članu 145. koji se odnosi na trgovinu ljudima, a u kome se navodi i prisiljavanje na prosjačenje, propisuje kaznu zatvora od tri do dvadeset godina.

Trenutno je na području Republike Srpske u toku akcija „Stop prosjačenju“, čiji je cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te o rizicima i posljedicama prosjačenja djece.

IZ MUP-a Srpske apeluju na jačanje svijesti građana jer je prosjačenje jedan od najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece.

“MUP će organizovati nez preventivnih i represivnih aktivnosti jer prosjačenje ne smije i ne može da bude posmatrano kao „stil života“ ili „naučen obrazac ponašanja“. Ova negativna pojava za posljedicu ima i narušavanje drugih prava djeteta, kao što su prava na zdravo odrastanje, obrazovanje, život u porodici, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog oblika nasilja i mnoga druga prava”, poručuju iz MUP-a.


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com