Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /latinica

Stručnjaci upozorili na pojavu otrovne ribe u Jadranu

Foto: Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske

Izvor: Tanjug

Hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo upozorio je na pojavu sve većeg broja otrovne ribe poznate kao vatrenjača i dodao da je ta vrsta ove godine zabilježena nekoliko puta na području južnog Jadrana.

– Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna indo-pacifička vrsta koja se ističe po štetnosti za lokalne ekosisteme, a ozloglašena je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama i brzog širenja na kolonizovanim područjima Sredozemlja – navedeno je u objavi Instituta.

Foto: Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske

Istaknuto je da su sve bodlje na tijelu te ribe otrovne i da se kod uboda javlja izuzetno jak bol, pa su mogući i ozbiljniji simptomi i u slučaju uboda preporučuje se odlazak kod ljekara.

– Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplotom i to najbolje utapajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodu temperature 40 do 45 stepeni 30 do 90 minuta, uz oprez da ne dođe do opekotina – napominje se u saopštenju.

Iz Instituta dodaju da je ova vrsta prvi put zabilježena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjevernije mjesto na kom je pronađena bilo je kod Visa 2021. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com