Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Stanišić: Nemamo prava da ćutimo ili da se povlačimo pred očiglednim nametanjem sile

Izvor: Filter

Potpredsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aco Stanišić poručio je da je podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića još jedna je u nizu potvrda toga kako u Sarajevu vide Srpsku i kako i koliko (ne) poštujuju njene institucije i nadležnosti.

“Današnja optužnica direktan je udar na suverenitet i ustavni poredak Srpske i dokaz je toga da u Sarajevu ništa od toga nisu spremni poštovati. Tamošnjim institucijama i onima koji njima upravljaju, da li iz Sarajeva ili iz kancelarija po gradovima Zapada, jedino je važno ono što oni misle i smatraju pravom i sada je i više nego jasno da se ne libe da to sprovode u djelo kršeći sve pravne principe i norme” naveo je Stanišić.

Poručio je da je kao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasao za zakon zbog kojeg je današnja optužnica podignuta, a Narodna skupština je tijelo koje ima zakonodavnu ulogu u našem pravnom sistemu.

“Ta uloga koju imamo mi kao narodni poslanici, koju ima Narodna skupština Republike Srpske, uloge Vlade Srpske, institucije Predsjednika Republike Srpske su nešto što nam daje Ustav Republike Srpske i samo nam ih on, i građani koji nam na izborima daju svoje povjernje, mogu oduzeti i to je, očigledno, nešto što teško pada političkom Sarajevu. To je upravo ono što ovo i jeste – politička priča i igra Sarajeva i Zapada u kojoj oni žele poniziti sve ono što nosi predznak Republike Srpske i njenog pravnog subjektiviteta”, naglasio je Stanišić.

Ovo je, dodao je, politička priča u kojoj nije u pitanju ni Dodik, ni Lukić, ni Stevandić, niti Stanišić ili neki drugi poslanik ili predstavnik institucija Republike Srpske, već je u pitanju Republika Srpska i sve ono što ona predstavlja.

“I baš zbog toga nemamo prava da ćutimo ili da se povlačimo pred očiglednim nametanjem sile. Žao mi je što i 31 godinu od njenog osnivanja i skoro 28 godina od Dejtona Republika Srpska predstavlja trn u oku mnogima, ali sam siguran da smo po ovom pitanju u Srpskoj svi jedinstveni i da nikome i nikada nećemo dozvoliti da ponižava naše institucije, naše građane, a time i sve žrtve koje su date da bi Srpska danas bila to što jeste”, zaključio je Stanišić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com