Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Sokolac: U četvrtak naučni skup „Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju“

Izvor: Srna

Naučni skup „Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju“ biće otvoren u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca u četvrtak, 10. avgusta, u okviru manifestacije „Tebi, goro Romanijo“, rečeno je Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu „Pero Kosorić“.

Naučni skup će u 10.00 časova otvoriti načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i potpredsjednik Matice srpske Jovan Delić.

Na prvoj sesiji ovog skupa koja počinje u 10.30 časova o temi „Hajduci u Ugarskoj od druge polovine 15. do 18. vijeka“ govoriće Ferenc Nemet, istoričar kulture i profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, dok će profesor Nada Trifković iz Beograda govoriti o temi „Uloga i aktivnosti hajduka na Balkanu tokom Bečkog rata/1683-1699/“.

Profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jovan Delić održaće predavanje o Baji Pivljaninu u „Gorskom vijencu“, a mladi istoričar, saradnik Filozofskog fakulteta u Osijeku Veljko Maksić o temi „Status hajduka na slavonsko-sremskom prostoru tokom 18. veka“.

Druga sesija naučnog skupa počeće od 12.00 časova predavanjem doktor Radomira J. Popovića sa Istorijskog instituta u Beogradu o temi „Hajdučiji u Mačvi za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka /1804–1815/“.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović
govoriće o temi „Harambaša Stojan Kovačević i njegovo doba“, a profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Boško Branković o temi „Od Milana do Jove, Rade i Vida – ustanička krv Milanovića“.

Žarko Leković sa Istorijskog instituta Crne Gore održaće predavanje o temi „Hajduci iz Stare Hercegovine u borbama za slobodu“.

Prema programu naučnog skupa „Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju“, treća sesija počeće od 15.00 časova predavanjem profesora Cetinjske bogoslovije Budimira Aleksića o temi „Hajduci u srpskim epskim pjesmama na narodnu„.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović govoriće o temi „Posljednji hajduci na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije – druga polovina i kraj 19. vijeka“.

Crnogorski istoričar i senator Univerziteta Crne Gore Radenko Šćekić besjediće o temi „Značaj hajduka u očuvanju nacionalne svijesti i borbenog duha naroda“.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Draženko Đurović održaće predavanje o temi „Hajdučija kod Srba u obrazovnom sistemu BiH 1958. do 1974. Način prikazivanja i političke refleksije“.

Organizator naučnog skupa je sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada. Pokrovitelj je opština Sokolac.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com