Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Prijem za Ivanu i Bogdana, hrabre volontere Crvenog krsta koji su spasili dva života

Izvor: Filter

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić ugostio je danas hrabre volontere i nekadašnje članove ekipa prve pomoći iz strukture Crvenog krsta Republike Srpske Ivanu Gluhović iz Pala i Bogdana Borovčanina iz Sokoca, u znak zahvalnosti za njihovu iskazanu pomoć i spasena dva ljudska života proteklih dana.

Lazić je na prijemu, kojem je prisustvovao i saradnik za prvu pomoć u CKRS i instruktor prve pomoći Miljan Klačar, Gluhovićevoj i Borovčaninu uručio zahvalnice Crvenog krsta Republike Srpske za pruženu pomoć, izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema svakom čovjeku, te čestitao im na poduhvatu i prisebnosti da reaguju i upotrijebe stečeno znanje iz prve pomoći u Crvenom krstu.

„Izuzetna nam je čast što imamo priliku da ugostimo Ivanu i Bogdana, naše volontere i nekadašnje članove ekipa prve pomoći Crvenog krsta, koji su dokazali humanost na djelu, bili dovoljno prisebni i priskočili u pomoć osobama koje su se u tom trenutku borile za život. To je dokaz kvalitetnog rada sa mladima kroz oblast poznavanja prve pomoći, njihove želje da nauče prvu pomoći i zbog toga smo ponosni što su kroz našu strukturu prošli ovakvi čestiti i humani ljudi, koji nisu razmišljali nijednog trenutka šta uraditi, već su odmah priskočili u pomoć i spasili dva ljudska života“, rekao je Lazić.

Podsjećamo, Sokočanin Bogdan Borovčanin (26) se sredinom mjeseca avgusta našao na plaži Jaz u Budvi, gdje je primijetio muškarca (36) da se guši u vodi, te je odmah pritrčao i uz pomoć još jednog plivača izvukao skoro pa beživotno tijelo unesrećenog.

 

Zahvaljujući brzoj reakciji i stečenom znanju iz prve pomoći, Bogdan je odmah prisegnuo za pružanjem prve pomoći i nakon nekoliko minuta reanimacije, muškarac je počeo da diše i njegovo zdravstveno stanje se normalizovalo.

Borovčanin ističe da je sve vrijeme bio u šoku, ali da je znanje iz prve pomoći u Crvenom krstu pravilno primjenio i da je zahvaljujući tome taj muškarac danas živ.

U sličnoj situaciji se juče našla i Paljanka Ivana Gluhović, dugogodišnji volonter Crvenog krsta i nekadašnji član ekipe prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, te republički sudija iz prve pomoći.

„U bašti kafića primjetila sam ženu sa zabačenom glavom unazad i shvatila sam da nešto nije u redu. Nakon što sam prišla, vidjela sam da je u besvjesnom stanju i pružila prvu pomoć do dolaska saniteta hitne pomoći, koja je, srećom vrlo brzo stigla. Nadam se da je gospođa danas dobro i da će se oporaviti. Najviše sam zahvalna mom instruktoru prve pomoći Miljanu Klačaru koji me je naučio osnove prve pomoći, kao i Crvenom krstu Republike Srpske iz koga je sve krenulo“, kaže Gluhovićeva.

Crveni krst Republike Srpske ogromnu pažnju usmjerava ka mladima kroz program prva pomoć, što je i jedna od tradicionalnih aktivnosti u našoj organizaciji. Obuka iz prve pomoći za vozače je veoma značajna aktivnost koja se sprovodi u opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta Republike Srpske.

Svake godine organizuju se opštinska, gradska i regionalna takmičenja, kao i naše, tradicionalno, republičko takmičenje ekipa prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.

Iz CK RS ističu da su uzetno ponosni što danas hiljade volontera, poput Ivane i Bogdana, prolaze obuke iz prve pomoći u Crvenom krstu, a kasnije djeluju na terenu i spasavaju ljudske živote. Na taj način oni promovišu ulogu i značaj Crvenog krsta Republike Srpske u društvu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com