Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /latinica

Prijedlog pritvora za Mirzu Kapića zbog terorizma

Izvor: Srna

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Mirzu Kapića /43/ koji je pod istragom zbog kontaktiranja sa pripadnicima terorističke “Islamske države” i planiranje terorističkog napada na islamski vjerski objekat u BiH.

Osumnjičeni je nastanjen u Zenici, državljanin je BiH, a ranije je osuđivan za krivično djelo u vezi sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti hapšenja osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizovane su u koordinisanoj akciji Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uz naredbe Suda BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača “Islamske države”, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na džamiju u BiH krajem jula ove godine.

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni od navedenih lica tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne pripadnike Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “Islamske države” agencijama za sprovođenje zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju krivičnog djela, Kapić je spriječen akcijom Sipe i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljeg vještačenja.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com