Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Pripadnik OS BiH koji je srpskog kolegu napao nožem udaljen iz službe

Izvor: RTRS

Napad hladnim oružjem Bošnjaka na Srbina 15. avgusta u Centru za obuku Pazarić, koji je na sreću završio bez težih posljedica, otvorio je pitanje kontrole prijema kandidata u Oružane snage BiH, ali i različitih aršina po kojima postupa Tužilaštvo BiH koje je odbilo da preuzme ovaj slučaj. Nezvanično saznajemo da je napadač naknadno psihijatrijski pregledan u UKC u Sarajevu.

Čak i ako incident nema nacionalnu pozadinu, posljedice po pojedince i društvo mogle bi biti pogubne da je uspio u svojim namjerama.

Nakon što je nožem nasrnuo na kolegu incijala D.A. ,Srbina iz Bileće, napadač M.Đ, Bošnjak iz Tuzle, završio je vojničku karijeru.

Kako saznajemo danas se razdužio i napustio Centar za obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću.

Mladi Srbin ostao je na obuci, stabilnog je psiho-fizičkog stanja.

Tuča dvojice kandidata dan ranije iako završena izmirenjem, umalo u noći da preraste u tragediju.

Navodno M.Đ. je pred spavanje jednom kolegi najavio krvavi spektakl.

U gluvo doba noći M.Đ. zaskočio je usnulog kolegu i nožem počeo prevlačiti preko njegovog vrata.

Ipak, D.A. fizički jači odgurnuo ga je od sebe. Napadač je ujutru uhapšen, vojna policija ga je predala sarajevskoj, pronađen je i nož kojim je pokušao da usmrti kolegu na obuci.

– Po nalogu postupajućeg tužioca Kantona Sarajevo biće dostavljen izvještaj protiv lica M.Đ. zbog sumnje da je počinio krivično djelo – Ugrožavanje bezbjednosti iz Krivičnog zakona FBiH, na štetu lica D.A. – stoji u odgovoru iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Dakle, stavljanje noža pod grlo nije pokušaj ubistva nego ugrožavanje bezbjednosti, “sitan incident” kao što reče ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez.

Njegov zamjenik Aleksandar Goganović pita zašto Tužilaštvo BiH nije preuzelo slučaj kada su se 2015. godine i SIPA i Tužilaštvo BiH bavili ubistvom vojnika u Rajlovcu.

– Ono što mogu već sada da potvrdim, nikome neću dozvoliti zataškavanje ovakvog slučaja. Nije mi jasno kako napad na kandidata nije dovoljno ozbiljan slučaj za Tužilaštvo i javno ih pozivam da se uključe u čitav slučaj, pogotovo u trenutku kada imamo Dan žalosti u Srpskoj i FBiH. Tužilaštvo BiH umjesto što se bavi politički montiranim optužnicama protiv predsjednika Srpske, očekujem da se ozbiljno pristupe ovom slučaju – kaže Goganović.

Naši izvori kažu da se ovaj tuzlak po dolasku na obuku u Pazarić često konfrontirao sa kolegama i Bošnjacima.

Hvalio se da je u civilstvu nožem nasrtao na druge, što otvara pitanje kako je prošao ljekarske i bezbjednosne provjere za prijem u Oružane snage.

– U OS BiH postoje pregledi ko može da bude pripadnik, međutim sve je to formalno. Poznato je da se vojnici primaju čak i mitom, ko da 10.000 KM može postati vojnik. U pitanju je sistem prijema tih vojnika, po kojim kriterijumima se primaju? Za to je odgovorno Ministarstvo odbrane, a pogotovo ministar Helez, on na kraju potpisuje prijem tog vojnika – naveo je Srđan Perišić, oficir Vojske Republike Srpske i profesor geopolitike.

U decembru prošle godine u Centru za obuku u Pazariću dvoje kandidata, srpske nacionalnosti bili su provocirani i napadnuti na nacionalnoj osnovi.

I ovaj jučerašnji napad u istoj kasarni ne ide u prilog tvrdnji da su Oružane snage u percepiji međunarodne zajednice najuspješnija reforma u poslijetratnoj BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com