Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Posthumno objavljena knjiga Željka Grujića “Vijek i po srpskog političkog mazohizma”

Foto: palelive.com

Izvor: Filter

Narodna biblioteka Pale posthumno je objavila knjigu “Vijek i po srpskog političkog mazohizma”, autora Željka Grujića, koji je bio dragocjena figura u kulturnom i književnom životu Republike Srpske.

“U središtu ovog djela je ideja jugoslovenstva kojoj su Srbi bespogovorno služili i koja je završila tragično: gubljenjem teritorije, jezika, predstave o identitetu i nikad prebrojanim žrtvama”, saopšteno je iz Narodne biblioteke Pale.

Po mnogo čemu jedinstvena u savremenoj srpskoj izdavačkoj produkciji, knjiga je izdata godinu dana poslije smrti Željka Grujića, pjesnika, esejiste, književnog kritičara i novinara, kao dragocjeni doprinos njegovoj baštini.

“Željko Grujić proniče u puteve i stranputice naših istorijskih promašaja sa jednom istraživačkom strašću kojoj je teško naći pandan u našoj nacionalnoj misli. Impresionira njegova obaviještenost, precizna, ponekad cepidlačka upućenost u širok registar relevantnih činjenica. Pisana je lijepo, pregledno, istraživački zaneseno, esejistički dopaljivo, sa finim literarnim pasažima, naglašeno je raspravnog tipa i nigdje nije apodiktična. Kritička je do krajnjih granica, nigdje kritizerska. Ovu knjigu napisao je savjestan istraživač i odličan pisac, samosvjesni pripadnik svoga srpskog naroda, sklon i spreman da ukaže na njegove nebrojene vrline, ali i zablude i naivnosti kojima je teško naći sličnosti kod bilo kog drugog evropskog naroda“, izdvajamo iz recenzije prof. dr Duška Pevulje.

Foto: Narodna biblioteka Pale
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com