Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Oskrnavljeno pravoslavno groblje kod kompleksa pravosudnih institucija u Sarajevu

Izvor: Srna

Oskrnavljeno je pravoslavno groblje u neposrednoj blizini kompleksa pravosudnih institucija BiH u Sarajevu, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Na groblju u ulici Prvomajska oskrnavljeni su spomenici porodica Obradović, Pajdanović, Konstantinović i Majmunović.

Radanović je istakao da se spomenici nalaze 10 metara od zgrade Tužilaštva BiH, a da se niko od tužilaca nije time bavio

On je skrnavljenje spomenika prijavio danas nadležnoj policijskoj upravi Novi Grad, te dodao da će nadležna policijska uprava poslati patrolu da utvrdi činjenice.

Radanović je ukazao na činjenicu da su prema odredbama Krivičnog zakona BiH i FBiH skrnavljenje spomenika krivična djela za koje su predviđene zatvorske kazne do pet, odnosno osam godina.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH podsjetio je na činjenicu da je u FBiH do sada oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a da ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mjestima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com