Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Ovogodišnji “Lut fest” od 24. do 29. septembra

Izvor: Srna

Festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2023” biće održan od 24. do 29. septembra u Istočnom Sarajevu, izjavila je producent festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.
Štifanićeva je istakla da je u takmičarski program festivala od 25 prijavljenih pozorišta, selektovano 11 pozorišnih kuća iz sedam zemalja.

Ona je istakla da će ovogodišnji festival pratiti i bogat prateći program.

“Radionice, predavanja, specijalna predavanja za vaspitače i pedagoge, kao i igranje predstava u opštinama Istočnog Sarajeva, ali i van opština i grada Istočno Sarajevo”, rekla je Štifanićeva i dodala da je “Lut fest” prepoznat kao značajna manifestacija s ciljem decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je da je ova lokalna zajednica ponosna zbog toga što je domaćin festivala koji se održava 24. godinu za redom.

On je naveo da će se opština Istočno Novo Sarajevo zajedno sa gradom Istočno Sarajevo i ostalim gradskim opštinama potruditi da naredni, 25. “Lut fest” podigne na još veći nivo.

“Tu smo i za finansijsku podršku, kao i za pomoć prilikom učešća na budućim međunarodnim projektima”, naglasio je Kostović.

Direktor festivala Vitomir Mitrić istakao je da će ovogodišnji “Lut fest” biti održan pod motom “Glumac, lutka i animacija”, te izrazio nadu da će “Forum teatar”, koji organizuje ovaj festival uspjeti, uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske festival zatvoriti finansijski i realizovati onako kako je zamišljeno.

“Značajna je i podrška koju imamo od lokalne zajednice, ali je vrlo važno i finansiranje Ministarstva, koje je ove godine raspisalo konkurs i nadamo se da će donijeti odluku do početka festivala i da ćemo imati potrebna sredstva”, rekao je Mitrić novinarima nakon sastanka Organizacionog odbora ovogodišnjeg “Lut festa”.

Direktor osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva, koje i ove godine učestvuje na festivalu Željka Topalić istakla je da će školarci imati priliku da obogate svoj svijet kroz različite vidove lutkarskih predstava.

“Nastavno osoblje će gledajući predstave moći da dođe na ideju da koriste lutku kao didaktičko sredstvo i da dramatizacija bude jedan od nastavnih metoda koji mogu da primijene i obogate nastavni proces”, zaključila je Topalićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com