Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Na Palama promovisana knjiga “Solunska 28” Neleta Karajlića

Foto: Opština Pale

Izvor: Srna

Pisac i muzičar Nenad Janković poznatiji kao dr Nele Karajlić večeras je na Palama promovisao prvi i drugi dio knjige “Solunska 28” u okviru manifestacije “Gospojinske svečanosti”.
Janković je prisutnima u sali Kulturnog centra, koja je bila premala da primi sve zainteresovane ljubitelje pisane riječi, govorio o cjelokupnoj njegovoj književnoj produkciji.

On je rekao novinarima da knjiga “Solunska 28” govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici izgrađenoj krajem 19. vijeka, koja je dijelila sudbinu cijeloga grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku.

Foto: Opština Pale

“Osjetio sam unutrašnju potrebu da ispričam veliku sagu koja je krenula sa idejom da to bude cijeli 20. vijek i da je strpam u tu malu kuću, nakon čega je moj izdavač rekao da je to preambiciozno i da je najbolje da se knjiga podijeli na tri dijela”, rekao je Janković.

Janković je naveo da se prvi dio knjige odnosi na strast i novac i da se bavi periodom koji je vodio ka Prvom svjetskom ratu i sve što čitalac tamo nalazi sve jeste plod njegove fikcije.

“Druga knjiga govori o prijateljstvu i izdaji, a posvećena je ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na obali Dunava ali i sve ono što je snašlo stanare Solunske 28 tokom Njemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu”, istakao je Janković.

Prema njegovim riječima, treći dio knjige je u pripremi pred štampu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Karajliću što je došao na Pale i što je promocijom knjige dodatno obogatio kulturni program “Gospojinskih svečanosti”, dodajući da će građani sutra moći da uživaju i u njegovom koncertu koji će biti održan na Studetskom trgu.

Tradicionalna manifestacija “Gospojinske svečanosti” održava se povodom Dana i krsne slave opštine Pale – Uspenje Presvete Bogorodice.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com