Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Mladi članovi tekvondo kluba “Romanija” nižu uspjehe

Izvor: Srna

Tekvondo klub “Romanija” sa Pala u svojim redovima ima osnovce Damjanu Terzić, Lanu Mačar i Jovana Samardžića, kojima je cilj da učestvuju na što zahtjevnijim takmičenjima, ostvare znatne rezultate i postanu vrhunski sportisti.

Petnaestogodišnja Damjana Terzić, koja je tokom tri godine treniranja osvojila 15 medalja na međunarodnim turnirima, republičkim i državnim prvenstvima, rekla je Srni da je oduvijek željela da se bavi ovim sportom, a osvojene medalje motivišu je da ide ka što višim nivoima.

“U početku je to bio karate. Nakon što sam slučajno pogledala seriju o tekvondu gdje omladina trenira, zainteresovalo me i upisala sam se. To je vještina samoodbrane rukama i nogama, a discipline koje su zastupljene u ovom sportu su forme i borbe”, navela je Terzićeva.

Ona je i član sekcije Crvenog krsta, a trenira i folklor.

Devetogodišnja Lana Mačar, ovogodišnji prvak u borbama u BiH, za dvije godine treniranja, koliko je član tekvondo kluba, osvojila je 14 medalja.

Mačareva je prošle godine bila vicešampion Republike Srpske.

U pionirskoj kategoriji znanje i talenat pokazao je i osmogodišnji Jovan Samardžić, koji je ove godine učestvovao na Gran-priju, gdj se okupljaju najbolji takmičari iz Istočne i Centralne Evrope. On je nakon jakih borbi pobijedio ukrajinskog i slovenačkog predstavnika i tako osvojio zlatnu medalju u borbama.

Samardžić do sada ima 17 medalja sa različitih takmičenja, a prošle godine je bio šampion Republike Srpske u formama, vicešampion Republike Srpske u borbama, šampion BiH u formama i vicešampion BiH u borbama.

On je istakao da mu je cilj da dođe do crnog pojasa.

Trener Tekvondo kluba “Romanija” Dragiša Stanišić rekao je da su na posljednjem Prvenstvu Republike Srpske zauzeli treće mjesto, a na Prvenstvu BiH, na kojem je učestvovalo više od 60 klubova, peto mjesto.

“Od naših takmičara ove godine očekujemo da ponove isti rezultat kao i prošle godine, a možda čak i da se popnu za jednu stepenicu više – na pobjedničko postolje”, naveo je Stanišić i dodao da im je plan za ovu godinu da osvoje jednu od medalja na Balkanskom prvenstvu u Sloveniji.

On je naglasio da im je u narednom periodu cilj da osvoje medalju na Evropskom prvenstvu ili Evropskom kupu, koji će biti održan sljedeće godine u junu u Banjaluci.

Stanišić je podsjetio da je Tekvondo klub “Romanija” sa Pala pod ovim nazivom počeo sa radom 1993. godine, te dodao da je to najstariji klub ove borilačke vještine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, Klub je osnivač Tekvondo saveza Republike Srpske, čije je sjedište bilo na Palama do 1999. godine, a odigrao je i značajnu ulogu i u osnivanju Tekvondo saveza BiH.

Prvu međunarodnu medalju za Republiku Srpsku i Pale osvojio je takmičar Tekvondo kluba “Romanija” Radomir Kablar, koji se okitio srebrom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj krajem 1997. godine.

Na Balkanskom prvenstvu u Ohridu, koje je održano u martu 1997. godine, takmičari Tekvondo kluba “Romanija” sa Pala, postali su ekipni prvaci Balkana, a tako je bilo i narednih godina.

Na području opštine Pale postoji 29 klubova sa 1.600 mladih sportista.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com