Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Karan: Građanin Šmit, Sud i Tužilaštvo BiH – rušitelji BiH

Izvor: Filter

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića nema veze sa pravom i vladavinom prava, već predstavlja negaciju naroda, države i suvereniteta, a njome su srušeni svi konstitutivni elementi državnosti, naglasio je profesor Ustavnog prava Siniša Karan.

Prema njegovim riječima, radi se o nadrealnoj situaciji, a to je da neki neizabrani stranac sam nameće zakone i druge akte i time sam sebe postavlja da je i zakonodavna, i sudska, i izvršna vlast.

“Drugi aspekt je da to lice samo stvara i institucije koje će sprovoditi te njegove neustavne akte, jer moramo ponoviti i naglasiti da Sud i Tužilaštvo nisu ustavne kategorije. Istovremeno, građanin Kristijan Šmit razvlašćuje BiH, koja sada više nije nezavisna, već samo teritorija kojom vlada jedan običan građanin”, naglašava Karan.

On je poručio da su institucije Republike Srpske do sada nalazile adekvatne odgovore na slične pritiske i da će naći i sad.

“Ovo nije optužnica predsjedniku Republike Srpske, direktoru Službenog glasnika, nego optužnica cijelom narodu i Republici Srpskoj, sa jednostavnom ciljem da nestane i da se time BiH pretvori u zemlju jednog naroda”, ocijenio je Karan.

On je naglasio da ovakva vrsta protektorata i kolonijalizma nije zabilježena u istoriji.

Karan ističe da “ima imalo profesionalnog digniteta Tužilaštvo BiH bi podiglo optužnicu protiv Kristijana Šmita zbog narušavanja ustavnog poretka BiH, a ne protiv legalno i neposredno izabranog predsjednika Republike Srpske samo zato što je izvršavao svoje ustavne obaveze”.

“Da je ovo politički montiran proces jasno potvrđuje i saopštenje američke Ambasade u BiH koja pozdravlja podizanje lažne optužnice, čime se po ko zna koji put miješa u rad pravosuđa. Nadamo se da još uvijek postoji malo profesionalizma i digniteta u Sudu BiH koji treba da odbije potvrđivanje ovakave sramne optužnice”, istakao je Karan za Srnu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com