Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /latinica

Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske

Izvor: RTRS

Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja”, hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine. Centralna ceremonija prvi put obilježava se u Republici Srpskoj – u Prijedoru. Drugog dana posjete delegacije Srbije Republici Srpskoj biće održana i zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Srbije i sjednica Savjeta za saradnju.

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić položili su vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti.

Dodik i Vučić odali su poštu srpski stradalnicima koji su ubijeni 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija u Pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Predsjednici Srpske i Srbije u pratnji Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovački Sergija posjetili su i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Janjila.

Hrvatska avijacija prije 28 godina u Pogromu “Oluja” bombardovala je srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Stradalo je desetoro ljudi, među kojima je četvoro djece, djevojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje je podleglo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com