Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /latinica

“Dani Duška Trifunovića” od 12. do 14. septembra u Palama

Izvor: Srna

Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, koju u čast književnika, pjesnika i televizijskog autora organizuje Kulturno-sportski centar u Palama, biće održana od 12. do 14. septembra.

Prve večeri manifestacije u 20.00 časova biće održano muzičko-poetsko veče sa glumcem Ivanom Bosiljčićem pod nazivom “Naše veče”, koje se organizuje i povodom krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, najavljeno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

Program za odrasle “Bukvalno tak” biće održan 13. septembra u sali Kulturnog centra Pale, a iste večeri od 19.00 časova na manifestaciji će učestvovati pjesnici, pisci i književnici Branko Perić, Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Galinac i Aleksandra Šarenac.

Tokom večeri biće predstavljena i knjiga “Tvoj nas uzdiže stih” autora Branka Perića, a u muzičkom dijelu programa učestvovaće i Muzički ansambl “Pale”.

Književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović, 14. septembra u 11.00 časova održaće sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo program za djecu pod nazivom “Djeci u čast”.

Istog dana, program će biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Srce je čudna zvijer” u sali Kulturnog centra Pale.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu Trifunović je izdao sa 25 godina, po dolasku u Sarajevu. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Trifunović je autor tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, Trifunović je izbjegao u Novi Sad gdje je i umro 2006. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com