Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Akcijom „Stop prosjačenju“ protiv ekonomske eksploatacije djece

Foto: MUP RS

Izvor: Filter

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje republičku akciju „Stop prosjačenju“, čiji je cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te o rizicima i posljedicama prosjačenja djece.

“Tokom akcije, koja će trajati do 10. septembra ove godine, biće organizovan niz preventivnih i represivnih aktivnosti, s obzirom na to da je jačanje svijesti građana o ovom problemu stalna potreba i da je prosjačenje jedan od najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece”, saopšteno je iz MUP-a.

Ova negativna pojava za posljedicu ima i narušavanje drugih prava djeteta, kao što su prava na zdravo odrastanje, obrazovanje, život u porodici, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog oblika nasilja i mnoga druga prava.

“Život i rad djece na ulici, njihovo prosjačenje, bez obzira da li je pod prisilom ili iz „potrebe“, posljedica je povrede prava na zaštitu od bilo kojeg oblika zlostavljanja, zanemarivanja i nemarnog odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Prosjačenje ne smije i ne može da bude posmatrano kao „stil života“ ili „naučen obrazac ponašanja“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u prvih sedam mjeseci ove godine evidentiralo 179 prekršaja prosjačenja.

Zakonom o javnom redu i miru propisana je novčana kazna u iznosu od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com