Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Histerija političkog Sarajeva dostiže vrhunac

Izvor: Srna

Histerija političkog Sarajeva dostiže vrhunac uklanjanjem table s natpisom na kojem je iznesen podatak o 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo i medijskim linčom djevojaka koje studiraju u tom gradu, što se ozbiljno prenosi i na narod u FBiH, rekao je Srni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je napomenuo da su nove table postavljene na istim mjestima gdje su prije dvije decenije postavljene table koje su označavale ulaz u tadašnje Srpsko Sarajevo, a danas Istočno Sarajevo.

Kada je riječ o tabli na Lapišnici, gradonačelnik Ćosić je rekao da je nova tabla postavljena čak i dalje od Kantona Sarajevo nego što je bila ranija tabla, koja je tu godinama stajala bez problema.

“Vodili smo se time da, ako je nešto dogovoreno prije 20 godina, a jeste dogovoreno na nivou opština, da ni sada neće biti problema. Ako je tabla bila na teritoriji Kantona Sarajevo, odnosno FBiH, trebalo je da neko to kaže za ovih 20 godina”, ukazao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, tačna entitetska granica između Republike Srpske i FBiH nikada nije utvrđena i neshvatljiv je postupak na koji je to učinjeno.

“Ali dobro, mi ćemo to njihovo `jednostrano utvrđivanje entitetske granice` iskoristiti da ovo pitanje i zvanično pokrenemo pa da onda završimo i priču o razgraničenju između entiteta. Naravno, tabla će ponovo biti postavljena i to na sigurnoj teritoriji Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo”, dodao je Ćosić.

On je napomenuo da je jasno da ljudima u Kantonu Sarajevo ne smeta tabla nego istina na njoj napisana, a to je da je 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo.

To je, kaže, istina koja ih boli i očigledno je da da su se zbog toga odlučili da uklone tablu, bez ikakvog obavještenja službi grada Istočno Sarajevo.

“Kao što smo i ranije rekli, postavljanje tabli je redovna aktivnost u svakoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja njene vidljivost i promocije, a taj posao smo iskoristili i da istaknemo nepobitnu činjenicu da je 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, kao i ovaj slučaj sa tablama, tako i medijski linč djevojaka iz Republike Srpske koje studiraju u Sarajevu pokazuje da je u ovom gradu zabranjeno različito mišljenje i da je mržnja i bijes bošnjačke politike ušla u bošnjački narod i sve pore društva u FBiH.

“Naše djevojke će biti dobro, ništa im se ne smije desiti, a ta mržnja koja je sada uperena prema njima naškodiće samo onima koji je nose u sebi”, istakao je Ćosić.

On kaže kako vjeruje da imamo pravo na različito mišljenje i da možemo da živimo jedni pored drugih u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, Republici Srpskoj i FBiH, ali očigledno je da ovakvi postupci iz FBiH dovode do konačnog razdvajanja.

Ćosić je ocijenio da se na svim ovim primjerima pokazuje da ne žele normalan odnos i da je, nažalost, zajednički život nemoguć.

Po nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo jutros je uklanjena tabla koju je na ulazu u Istočno Sarajevo postavio gradonačelnik Istočnog Sarajeva 30. juna 2023. godine na kojoj se navodi da je Istočno Sarajevo grad koji pripada onim 157.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu.

Iz kantonalnog MUP-a u Sarajevu danas su saopštili da je od njih Tužilaštvo BiH zatražilo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala VRS Ratka Mladića, što će okvalifikovati kao krivično djelo.

Kako se navodi, Tužilaštvo BiH se izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com