Mon. Oct 2, 2023
ћирилица /latinica

Šeranić: Do 31. jula regulisati status obaveznog zdravstvenog osiguranja

Izvor: Glas Srpske

Nakon što je Vlada Srpske prije skoro dva mjeseca ukinula vanrednu situaciju, tokom koje je za sve građane bilo obezbijeđeno zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, donesena je odluka da se za građane koji su ukidanjem vanredne situacije ostali bez zdravstvenog osiguranja, obezbijedi finansiranje zdravstvene zaštite do 31. jula 2023. godine.

– Ono što se desilo sa donošenjem odluke o prestanku važenja vanredne situacije je nešto o čemu je Fond zdravstvenog osiguranja, ali i Ministarstvo zdravlja govorilo unazad godinu dana, a to je da građani koji nema regulisan status zdravstveno osiguranje, odnosno nemaju po zakonu mogućnost da ostvare to pravo, treba da se prijave u FZO jer kroz sam Zakon ima više od 20 kategorija za koje Vlada iz budžeta finansira njihovo pravo na zdravstvenu zaštitu – rekao je Šeranić za RTRS.

S druge strane, kaže ministar, postoji niz poslodavaca, između ostalog i zdravstvenih ustanova koje u nekom periodu nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje.

– Tu bih napravio razliku, za konkretno zdravstvene ustanove, jer se tu radi o neplaćanju doprinosa od 2017. do 2020. godine. Poslije 2020. godine je to stanje uredno. Oni u tom periodu nisu mogli da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje – istakao je Šeranić.

Tada je bilo vrlo važno, istakao je ministar, da se obezbijedi neki prostor, kako bi da oni koji nisu regulisali to stanje.

– Tada smo donijeli odluku da se regulišu svoj status, odnosno da sa Poreskom upravom uđu u reprograme i evidentiraju svoje obaveze – naveo je Šeranić.

Građani i uplatioci doprinosa dužni da, dodao je ministar, da u navedenom periodu, do 31.jula, regulišu status u obaveznom zdravstvenom osiguranju po pitanju osnova osiguranja i uplata doprinosa.

Inače, upozorava Šeranić, neće imati zdravstveno osiguranje. Podsjetio je da elektronske zdravstvene kartice sada važe neograničeno i osiguranici će moći da ih koriste i nakon naznačenog roka – sve dok imaju utvrđen status u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com