Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Čabrić: Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici pred poslanicima u posljednjem kvartalu

Izvor: Srna

Ministarka porodice, omladine i sporta Repblike Srpske Selma Čabrić izjavila je da bi Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici pred narodnim poslanicima trebao da se nađe u posljednjem kvartalu godine.

– Jako nam je važno da svako zakonsko rješenje u ovoj oblasti stepen zaštite žrtve podiže na veći nivo i u tom pravcu će se ići i prilikom izrade ovog zakona – rekla je Čabrićeva za Srnu.

Ona je istakla da je Ministarstvo nastavilo kontinuirano realizovati sve redovne aktivnosti u svim resorima.

– Trenutno je u toku jedna od najljepših manifestacija koje organizujemo, a to je Konferencija beba, koja u 38 opština u Republici Srpskoj okuplja dječicu, ono najvrijednije što imamo – dodala je Čabrićeva.

Ona je rekla da je cilj manifestacije promocija odgovornog roditeljstva, porodičnih vrijednosti i motivisanje mladih ljudi da formiraju svoje porodice u Republici Srpskoj.

Čabrićeva je podsjetila da je u Resoru za porodicu od početka godine u primjeni Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

– Poznato je da je riječ o Zakonu kojim je predviđeno mjesečno primanje za nezaposlene roditelje četvoro i više djece i samohrane roditelje u iznosu od 750 KM na koje se plaćaju doprinosi. Ovim zakonom obuhvaćeno je više od 4.000 korisnika i isplata se odvija nesmetano – naglasila je Čabrićeva.

Ona je podsjetila da je Omladinska politika Republike Srpske za period od 2023. do 2027. godine, usvojena ove godine, a u toku je izrada akcionog plana za primjenu ovog dokumenta za naredni trogodišnji period.

– Vizija nove Omladinske politike je Više i bolje – po mjeri mladih – oblikujemo Republiku Srpsku tako da pruža sve više pravih prilika koje mladi koriste za bolje obrazovanje, posao, standard, preduzetništvo, uticaj i stvaralaštvo – navela je Čabrićeva.

Ona je rekla da su za realizaciju tog dokumenta predviđena sredstva u iznosu od 266.389.000 KM.

– Kada i Akcioni plan bude završen moći ćemo govoriti i o konkretnim koracima u ovom smislu – dodala je Čabrićeva.

Ona je najavila da će u avgustu biti održani “Susreti mladih”, ističući da je to značajna manifestacija koja jača omladinski aktivizam, povezuje mlade ljude i omogućava im da razvijaju svoje kapacitete jer je svaka manifestacija koncipirana tako da su zastupljene i edukacija, društveno korisne, ali i slobodne aktivnosti.

Čabrićeva je rekla da je u Trebinju otvarena Ljetna škola sporta, sportski kamp koji se organizuje već 20 godina, a koji će okupiti 1.000 sportista iz 27 sportskih saveza.

– U ovom gradu imali smo još jedno odlično takmičenje, a riječ je o Evropskom prvenstvu u odbojci za srednjoškolce gdje smo ugostili oko 250 takmičara i članova njihovih ekipa – navela je Čabrićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2008. godine realizuje Poseban program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i do sada je dodijeljeno 5.120 subvencija, a u te svrhe je, zaključno sa 2022. godinom, plasirano više od 17.100.000 KM.

– Ministarstvo subvencioniše jedan procentni poen kamatne stope i jednom dodijeljena subvencija važi do kraja otplate kredita. Osnovni uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi korisnik dobio subvenciju jesu da je podigao stambeni kredit iz kreditnih sredstava Investiciono razvojne banke Republike Srpske, da u momentu podizanja kredita ima do 35 godina starosti i da ima prebivalište u Republici Srpskoj – rekla je Čabrićeva.

Ona je napomenula da se konkurs raspisuje jednom godišnje i da je ove godine planirano raspisivanje konkursa na jesen.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com