Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Fond PIO: Osiguranici da se jave radi rješavanja prava na penziju

Izvor: RTRS

Fond PIO Republike Srpske, sa ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, poziva sve osiguranike koji će u toku 2023. i 2024. godine navršiti uslove za sticanje prava na starosnu penziju da se obrate u poslovnicu Fonda PIO, prema mjestu prebivališta, radi kompletiranja dokumentacije i urećenje podataka bitnih za postupak rješavanja o pravu na penziju, saopšteno je iz Fonda PIO.

Osiguranici se pozivaju da zajedno sa Fondom obezbijede nedostajuću dokumentaciju i podatke u matičnoj evidenciji osiguranika, kako bi postupanje Fonda PIO bilo u što kraćem roku i efikasnije, nakon podnošenja zahtjeva od strane osiguranika.

Osiguranicima se preporučuje da prilikom dolaska u poslovnicu Fonda ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su radne knjižice ili fotokopije istih, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž), potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik posjeduje.

Fond posebno apeluje na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske to jest u drugim državama i FBiH da se odazovu na poziv Fonda PIO i da ovom prilikom podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i prije samog podnošenja zahtjeva za penziju, ako to do sada nisu učinili.

Potvrda staža je dokument bez kojeg se ne može donositi konačno rješenje o ostvarivanju prava, pri čemu se od pojedinih država, zbog komplikovanih procedura, potražuje i čeka duži vremenski period od više mjeseci čak i godina.

Fond PIO Srpske na to ne može bitno uticati, ali može blagovremeno potraživati ili urgirati da se potvrda staža pribavi u što je moguće kraćem roku, čime se i postupak odlučivanja o pravu na penziju znatno skraćuje, navodi se u saopštenju.

Odzivom osiguranika na poziv Fonda za kompletirana dokumentacija i uređenja podataka iz matične evidencije stiču se uslovi da Filijale Fonda PIO, kao prvostepeni organi odlu-čivanja o pravu, rješenja o ostvarivanju prava donose u maksimalno kratkom roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka, dok se bez pribavljanja potvrde staža iz inostranstva ili Federacije BiH ne može ni pristupiti rješavanju takvih zahtjeva sve do kompletiranja dokumentacije i tim važnim dokumentom.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com