Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

U Foči otkrivena bista Jeremiću; Ispravljena istorijska nepravda

Foto: Srna

Izvor: RTRS

Otkrivanjem biste, ispravljena je istorijska nepravda prema prvom Fočaku s fakultetskom diplomom, prvom hirurgu i akademiku medicinskih nauka u BiH, istaknutom rodoljubu, naučnom i kulturnom pregaocu Ristu Jeremiću, istaknuto je na svečanoj ceremoniji u Foči.

Rođen 1869.godine u Foči, preminuo 1952. godine u Mostaru, Risto Jeremić, ostavio je veliku zaostavštinu srpskom narodu u razvoju hirurgije, zdravstvenog prosvjećivanja, geografije, antropoligije, arheologije, etnologije i kulturnog prosvjetiteljstva.

Bista od kamena izradio je poznati srpski vajar Velimir Karavelić, i ocijenjena je kao rijetkost umjetničkog stvaralaštva.

– Vjerovali ili ne čak u cijeloj Srbiji nema mnogo toga, ja sam radio mnogo projekata u kamenu, ovaj je jedinstven – kaže Karavelić.

Milan Vukadinović načelnik opštine Foča ističe da je ovo samo mali znak pažnje da se oduže ovom velikanu koji ostavio mnogo toga čitam srpskom društvu.

Sjećanje na nepravedno skrajnutog Rista Jeremića, oživio je kustos-istoričar Muzeja Stara Hercegovina Danko Mihajlović, s dvije izložbene postavke. Od ove ustanove potekla je i ideja o podizanju biste za šta je novac dala Opština Foča.

– Naravno u narednom periodu planiramo da proširimo izložbenu postavku. Ponosni smo na ovo djelo, istakla je Dušanka Stanković direktorka Muzeja Stara Hercegovina.

Opština Foča, uredila je i prostor ispred Muzeja, a najavljeno je i podizanje biste i čuvenom srpskom hirurgu akademiku Boriši Staroviću.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com