Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

U utorak i srijedu na Sokocu proslava Ilindana

Foto: Opština Sokolac

Izvor: Srna

Dan i krsna slava opštine Sokolac i crkve posvećene Svetom proroku Iliji u ovoj opštini biće obilježeni u utorak i srijedu, 1. i 2. avgusta, programom duhovnih i svjetovnih sadržaja i dodjelom priznanja pojedincima i udruženjima koji su posebno doprinijela razvoju ove lokalne zajednice.

Obilježavanje će početi u utorak, 1. avgusta, večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog proroka Ilije od 17.00 časova i svečanom prazničnom litijom od ovog hrama, ulicama Danila Đokića i Cara Lazara do zgrade opštine Sokolac.

Na svečanoj akademiji, koja će uslijediti od 19.00 časova u Duhovnom centru “Romanijske Lazarice” biće dodijeljenja i opštinska priznanja pojedincima i udruženjima, i proglašenje sportista opštine Sokolac za 2022. godinu, najavljeno je u programu obilježavanja Dana i slave opštine Sokolac.

Potom će biti održana Duhovna akademije pod nazivom “Stih i pero gore Romanije” na kojoj će specijalni gost biti srpska glumica Ivana Žigon, koja je i predsjednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Na sam praznik Svetog proroka Ilije u srijedu, 2. avgusta, u Crkvi na Sokocu posvećenoj ovom svetitelju, biće služena liturgija od 9.00 časova, a potom i čin lomljenja slavskog kolača.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Svetog Iliju – Ilindan 2. avgusta, kao proroka ognjene vjere i strogog života koji je činio čuda za života i koji se prilikom preobraženja Gospodnjeg javio sa Mojsijem apostolima.

Prema crkvenom učenju, u ognjenim kočijama uznesen je na nebo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com