Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

U ponedjeljak u Foči svečano otkrivanje biste dr Jeremića

Izvor: Srna

Bista Riste Jeremića, prvog domaćeg hirurga u nekadašnjoj BiH, biće otkrivena u ponedjeljak, 24. jula, ispred Muzeja Stare Hercegovine, najavljeno je iz ove ustanove.

Bistu, čije je otkrivanje najavljeno za 10.00 časova, izradio je vajar iz Srbije Velimir Karavelić, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Karavelić je član Udruženja likovnih umjetnika Srbije i učestvovao je na više od 200 grupnih izložbi, a ima 300 izvedenih skulptura širom regiona.

Opština Foča je na inicijativu Muzeja Stare Hercegovine finansirala izradu kamene biste Jeremića i parterno uređenje ispred zgrade muzeja.

Jeremić je rođen 1869. godine u Foči, a umro je 1952. godine u Mostaru. Jedan je od inicijatora i osnivača Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”, a potom predsjednik njenog Glavnog odbora.

U Foči je doktor Jeremić 1893. godine osnovao prvo gimnastičarsko društvo “Soko” u BiH, a potom i Trezvenjačko društvo “Pobratimstvo”.

On je Medicinski fakultet završio u Gracu i bio je prvi Fočak koji je imao visoko stručno obrazovanje, a zatim i prvi domaći hirurg u ondašnjoj BiH.

Jeremić je autor 15 knjiga, uglavnom iz istorije zdravstvene kulture u jugoslovenskim zemljama i više od 60 naučnih i stručnih radova iz raznih oblasti, a bio je i direktor Zemaljske bolnice u Sarajevu, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i počasni doktor Beogradskog univerziteta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com