Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

U Kaknju uhapšeno 19 osoba, od kojih je 16 policijskih službenika

Izvor: Agencije

U jutrošnjoj policijskoj akciji kodnog naziva “Meta 2” uhapšeno je 16 policijaca iz Kaknja u BiH i još tri osobe, koje se sumnjiče za korupciju.

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj i još tri osobe stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu akcije u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije “Meta 2”, koja se sprovodi od ranih jutarnjih sati, potvrdio je portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek, prenijela je Fena.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK.

– Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika i trenutno se vrše pretresi na dvadeset lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišćeni kao dokazi u kaznenom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila i prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj – rekao je Fišek.

Sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče se za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s kaznenim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja te kaznenih djela uzimanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

Akcija i pretresi se realizuju po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji s policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti sprovedeni na dalju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP-a ZDK te nakon toga, uz izvještaje, dalje na postupanje Tužilaštvu ZDK.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com