Sat. Sep 30, 2023
ћирилица /latinica

U Vojkovićima služen parastos za poginule srpske borce

Izvor: Srna

U Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima jutros je služena liturgija i parastos za poginule srpske borce, u okviru manfestacije “4. avgust – da se ne zaboravi”, koju organizuje Opštinska boračka organizacija “Ilidžanski borac” u znak sjećanja na dane odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u proteklom ratu.
Nakon liturgije učesnici “Marša odbrane” krenuli su prema Ilinjači, gdje je podignuta zastava i održan istorijski čas povodom 4. avgusta 1992. god kada je i odbranjena opština Istočna Ilidža.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Saša Škobo rekao je Srni da je Ilinjača u minulom ratu imala stratešku poziciju sa koje se vršila kontrola i štitila prva linije odbrane Ilidže.

Škobo je podsjetio da je 4. avgusta 1992. herojskom borbom srpskih boraca odbranjena teritorija Krupca, Vojkovića i Grlice od žestokog napada muslimanskih snaga iz pravca Hrasnice, Sokolović kolonije i Butmira.

“Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta 1992. godine poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca”, istakao je on.

Škobo je dodao da je odbranom ove teritorije sačuvana i kompletna Sarajevsko-romanijska regija, ali i Republika Srpska, te dodao da poslije ove bitke muslimanske snage se više nisu usudile da ozbiljnije napadnu srpsku terotoriju.

On je podsjetio da Opštinska boračka organizacija “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže od danas do 6. avgusta organizuje manifestaciju “4. avgust – da se ne zaboravi 2023” u znak sjećanja na dane odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U petak, 4. avgusta, u 9.00 časova u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima biće služena liturgija, nakon čega će uslijediti polaganje cvijeća ispred spomen-kapele, kao i prijem porodica poginulih boraca i gostiju u Parohijskom domu.

U 10.00 časova je planirano polaganje cvijeća na spomen-krstove u Grlici, Crkvicama i Kuli, a u večernjim časovima biće odigrana finalna fudbalska utakmica i “Kros odbrane”.

Manifestacija se završava u nedjelju, 6. avgusta, finalom utakmicom i dodjelom priznanja i zahvalnica.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com