Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Usvojen Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama

Izvor: Srna

Delegati Doma naroda Parlamentarene skupštine BiH usvojili su u prvom čitanju Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza je rekao da je propisano osam osnovnih načela u ovom zakonu što je ključna vrijednost, kao i proaktivno objavljivanje informacija što se podrazumijeva da će na internet stranicama institucija morati biti objavljeni podaci o institucijama.

On je rekao da će morati da budu objavljena imena i prezimena zaposlenih, stručna sprema, visina plata, strategije i planovi rada, te opšti akti.

– Sve ono što su do sada Zakonom o pristupu informacijama tražile treće strane sada će to pod prijetnjom sankcijama morati objavljivati na internet stranicama institucija i svakih 15 dana će se morati ažurirat -, rekao je Bunoza.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu Naroda Šefik Džaferović je tokom rasprave podsjetio na pismo iz Delegacije EU u BiH u kojem se navodi da ovaj zakon u pogledu žalbenog mehanizma nije usklađen sa evropskim standardima.

– Smatram da se nisu stekli uslovi da se ovaj zakon usvoji – rekao je Džaferović.

On je istakao da će glasati protiv ovog zakona, a isti stav je imao i delegat Dženan Džonlagić koji smatra da ovaj prijedlog nije usklađen sa pravnom tekovinom EU.

Delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković smatra da je sloboda pristupa informacija pokazatelj odgovornog i transparenog rada institucija, ističući da je primijetio da predloženi zakon ima niz manjkavosti na koji je upozorio određen broj organizacija civilnog društva, navodeći da će biti uzdržan prilikom glasanja.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da će podržati ovaj prijedlog, kao i da se mogu uložiti amandmani, ukoliko neko smatra da zakon nije dovoljno dobar.

Podršku ovom zakonu izrazio je i delegat Kluba hrvatskog naroda Ilija Cvitanović dok Zlatko Miletić smatra da je prijedlog pokazatelj da se počelo raditi u pravom smjeru, ali će ipak biti uzdržan zbog izrečenih različitih primjedbi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com