Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske

Izvor: Filter

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u nastavku sjednice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ovim izmjenama i dopunama se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Od prisutna 63 poslanika, za je glasalo 47, a protiv njih 16.

Prihvaćen je amandman klubova poslanika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola.

Takođe, usvojen je zaključak Kluba poslanika DEMOS-a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je tokom zasjedanja da je Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvrede, da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, dok je u znatnoj mjeri smanjena kazna kod krivičnog djela protiv časti i ugleda.

Bukejlović je rekao da je u parlamentu Srpske o ovom prijedlogu zakona obavljena konstruktivna i kretaivna rasprava. On je rekao da je donošenje ovog Prijedloga zakona prošlo sveobuhvatnu proceduru od nacrta zakona, javnih rasprava i prihvatanja konstruktivnih prijedloga.

“Iznošenje neistina, ličnih i porodičnih prilika, izlaganje poruzi određenih kategorija lica prevazišlo je svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja i na svaki način obezvrijedilo ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekovu privatnost, lični i porodični život”, istakao je Bukejlović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com